Milanović: HDZ se užurbano priprema za oporbu

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirajući postignuti dogovor između sindikata i vlade o raspisivanju referenduma izjavio je danas novinarima kako je očito da se HDZ užurbano priprema za oporbu, jer odjednom 200 tisuća potpisa za referendum više nije problem.

Podsjetio je kako je pri donošenju ustavnih promjena upravo SDP predlagao da se snizi prag za referendum i da se potpisi dulje prikupljaju, HDZ je bio kategorički protiv toga, a sada je to dogovoreno i čestitam sindikatima na tome, jer su to korektno odradili i izvršili pritisak na vladu.

To puno više govori o HDZ-u, premijerki i njezinoj vladi, nego o sindikatima, ustvrdio je Milanović.

Također je rekao, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako ne misli da su se SDP i sindikati time udaljili.

Referendum o ulasku u EU

Sada ćemo neposredno prije parlamentarnih izbora imati referendum o ulasku Hrvatske u EU koji ćemo, naravno, podržavati i referendum slažu li se građani da se referendumi ubuduće raspisuju sa 200 tisuća potpisa, a ne 430 tisuća kao danas i da se potpisi skupljaju u roku od 30 dana, rekao je.

Po njegovim riječima HDZ u oporbu želi ući s puno labavijim sustavom raspisivanja referenduma, jer to očito vidi kao sredstvo svoje buduće borbe kada bude u oporbi, a danas se toga panično boje.

Takvo očito opasno približavanje datuma referenduma za ulazak Hrvatske u EU i izbora za Hrvatski sabor koji će se, po svemu sudeći, održati mjesec ili dva dana nakon referenduma nije dobro i to je jedna od tema o kojoj bismo još trebali razgovarati, ocijenio je predsjednik SDP-a. Nije dobro da se u roku od mjesec dana prvo raspiše referendum o ulasku u EU, a da za mjesec dana budu parlamentarni izbori, jer bi taj referendum bio previše opterećen izbornom retorikom i psihozom. To je valjda svakome jasno, a nama jest - istaknuo je Milanović.

''Vlada je kupila vrijme''

Upitan jesu li izigrani građani koji su dali potpis za raspisivanje referenduma (o izmjenama ZOR-a), Milanović je odgovorio, naravno da jesu i da ih se izigrava već mjesecima. Nije bitno je li vlada dobila mir, valjda su bitna prava i zadovoljstvo građana i cijele Hrvatska. Vlada bi trebala biti zadnja čiji bi nam mir trebao biti na srcu. Vlada je kupila vrijeme, pristala na nešto što je kategorički odbijala mjesecima, pokazavši duboku neprincipijelnost i odgodila referendum do jeseni 2011., rekao je Milanović.

Ističe kako je vrlo neprincipijelno, manipulativno i nepošteno prema hrvatskim građanima i svima onima koji su tražili referendum o izmjenama ZOR koji nismo dobili i nećemo ga dobiti.

Ne treba podcjenjivati građane i ne vjerujem da je njima moguće manipulirati, oni znaju razliku, kazao je Milanović odgovarajući na novinarski upit.

Na pitanje jesu li sindikati zaštitili zaposlene samo u državnom i javnom sektoru rekao je da je problem Hrvatske nagomilana klasična birokracija i stranački drugovi i prijatelji u javnim poduzećima koja su od strateškog interesa i ne treba ih privatizirati. No, treba uvesti reda tako da USKOK ima manje posla, jer vidimo da je posljednjih dana jako angažirana i da navodno ne istražuje ni jednu političku stranku u Hrvatskoj, što je vrlo zanimljivo. Zašto bi to radio, neka propadnu dokazi - rekao je Milanović.

Navod da je u USKOK-u ispitana bivša HDZ-ova šefica računovodstva, Milanović je ocijenio kao zakašnjelo, jer se u kaznenom postupku dokazi moraju prikupljati od trenutka kada postoje jasne indicije za počinjenje kaznenog djela. A postoje već godinama, dodao je Milanović. (Hina) 

 


Foto: www.sdp.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox