Milanović: Hrvatska ne može izbore čekati godinu dana

Hrvatska ne može čekati godinu dana do izbora, poručio je u Hrvatskom saboru Zoran Milanović, ponovivši zahtjev SDP-a da u parlament što prije dođe premijerka Jadranka Kosor i izvijesti zastupnike i građane kada će se održati parlamentarni izbori, na što je Andrija Hebrang u ime HDZ-a rekao kako podupire stav da se izbori održe u razumnom roku, dakle, kako je rekao, nakon završetka pregovora s EU.


Nakon desetominutne stanke, Milanović je sa saborske govornice poručio kako je u državi ozbiljna situacija, dok se istovremeno Vlada ponaša neozbiljno, "a to je najozbiljnija situacija". Ne tražimo izbore smjesta, ovo nije Libija, ali kada će biti izbori to predsjednica Vlade mora reći jer se na taj način smanjuju tenzije - naglasio je Milanović.

Slaže se da prvo treba završiti pregovore, ali ističe da odmah potom treba ići na izbore, a ne u prosincu ove ili veljači iduće godine. Hrvatska ne može čekati skoro godinu dana do parlamentarnih izbora, zar vam to nije jasno. Ne želimo kapitulaciju, nego samo najavu kada će biti izbori - poručio je Milanović vladajućima, upozorivši da odgađanje izbora prijeti rastom euroskepticizma, da građani na EU počnu gledati kao na nešto loše za Hrvatsku.

Andrija Hebrang je u ime Kluba HDZ-a poručio da SDP-ov zahtjev za određivanjem datuma izbora legitiman, ali i istaknuo da će se izbori održati nakon završetka pregovora.

 

''Ruku pod ruku''

Prihvaćamo vašu sugestiju da izbori budu u razumnom roku, a razumni rok je nakon završetka pregovora i taj rok ovisi u najvećoj mjeri o nama, o opoziciji, o cjelokupnoj hrvatskoj političkoj javnosti. Bili izbori mjesec dana prije ili kasnije nije tako važno, i ponovno vas pozivam - hajdemo do završetka pregovora ruku pod ruku da Hrvatskoj skratimo i ovu zadnju muku - poručio je Milanoviću.

Oprečno stavu oporbe, Hebrang je ustvrdio kako je situacija u Zagrebu "izvrsna", jer je u glavnom gradu u tijeku sastanak s 55 zastupnika "najjače stranke u Europskom parlamentu", s potpredsjednicom Europske komisije Viviane Redding.

Sada kada smo pred ciljnom crtom možemo doista reći kada će biti izbori. Citirat ćemo ono što je rekao Hannes Swoboda - nemojte raspisivati izbore prije nego što završite pregovore jer nećemo imati s kime pregovarati jer ćete se baviti izborima - istaknuo je.

Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je Hrvatska preplavljena prosvjedima građana koji su očajni i ogorčeni nesposobnošću HDZ-ove vlasti. Treba biti slijepac ili HDZ-ovac da se ne vidi što se u Hrvatskoj događa. Ova vlast dovela je Hrvatsku u dužničko ropstvo i na rub bankrota - poručio je Burić. Za premijerku Kosor rekao je da svakom svojom porukom pokazuje kako ju nije briga za građane, da po nalogu iz inozemstva progoni hrvatske branitelje.

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox