Milanović i Srb o proračunu za 2011.

U ime saborskog kluba SDP-a, Zoran Milanović je vladin prijedlog proračuna za iduću godinu nazvao štetočinskim i rezultatom loše gospodarske politike. Predsjednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb izjavio je da HSP neće podržati državni proračun za 2011. posebice zbog  nastavka podjele sredstava na temelju nacionalog kriterija te je najavio 18 HSP-ovih amandmana.

Ovakav smo proračun očekivali i razočarani smo. Proračun je štetočinski - kazao je Milanović u raspravi saborskih klubova upitavši premijerku Kosor i članove Vlade u više navrata "jesu li svjesni štete koju čine".

Jeste li svjesni da je pred hrvatskim gospodarstvom, unatoč uspješnoj turističkoj sezoni, gospodarski pad od dva posto i bit ćemo sretni ako bude tako. Jeste li svjesni da je to posljedica nečije loše gospodarske politike - upitao je Milanović.

U vrijeme vaše vlasti ukupno je akumulirano 40 milijardi kuna proračunskog deficita, poručio je vladajućima i dodao kako je pravo pitanje "kamo je taj novac otišao".

Jeste li svjesni da tako više ne može? - nastavio je Milanović ocijenivši kako Hrvatska stoji na mjestu i kako ulazak u Europsku uniju ništa neće promijeniti.

Svoju je raspravu počeo odgovorom na premijerkino prozivanje Zagreba i zagrebačkog Holdinga zbog fiskalne nediscipline koja je, kako je kazala Kosor, dovela do smanjenja kreditnog rejtinga Holdinga.

Milanović je naglasio kako je upravo proračun Grada Zagreba i njegovo ovogodišnje smanjenje za 17 posto, s 8 na 6,6 milijardi kuna, primjer svjesnosti i odgovornosti za ono što se u državi događa.

To smanjenje od 17 posto na razini države iznosilo bi 21 milijardu kuna. A jeste li svjesni da vi rashode niste smanjili ni kune, ni lipe? Jeste li svjesni da to nema smisla? - upitao je Milanović.

Osvrnuo se i na vladinu najavu prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti kazavši kako je taj zakon SDP predložio još prije godinu dana. A vi ste se u Saboru smijali i odbili ga i time načinili štetu Hrvatskoj -ustvrdio je.

Premijerka Kosor odgovorila mu je kako je činjenica da je Holdingu smanjen rejting te da to govori o nedostatku fiskalne discipline i odgovornosti i da upravo stoga vlada i predlaže zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Njime će se, istaknula je, onemogućiti da se, primjerice, u Rijeci nenamjenski potroši 149 milijuna kuna.

Navela je i primjer grada Zlatara gdje je, kako je kazala, HNS-ov gradonačelnik grad otjerao na prosjački štap.

Nakon donošenja zakona to više neće biti moguće - naglasila je.

Premijerka je odgovorila i na kritike SDP-a da se nedovoljno smanjuju rashodi rekavši kako se Vlada slaže da je to potrebno, ali ne smanjenjem plaća i mirovina.

Vlada uvijek mora završiti svoju rečenicu, a vi ne. Završite svoju rečenicu i kažite smanjimo rashode smanjenjm plaća i mirovina - odgovorila je Kosor i naglasila kako Vlada neće smanjivati plaće i mirovine.

U Saboru se doznaje kako je predviđeno da će o proračunu danas raspravljati samo saborski klubovi, a zastupnici bi pojedinačno o tom vladinom prijedlogu trebali raspravljati sutra.

 

 

Srb: HSP ne podržava proračun zbog podjele novca po nacionalnom kriteriju

 

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb izjavio je danas da HSP neće podržati državni proračun za 2011. posebice zbog, kako je rekao, nastavka podjele sredstava na temelju nacionalog kriterija te je najavio 18 HSP-ovih amandmana.

Na konferenciji za novinare uoči saborske sjednice, Srb je rekao da je - predviđeno financiranje zajedničkog vijeća općina u Vukovaru s 1,5 milijuna kuna iako to u ovom trenutku nije nikakva pravna institucija, a takvo financiranje, najavio je, HSP želi osporiti.

 

U obrazloženju sam naveo da zajedničko vijeće općina iz Vukovara nije pravna osoba, a promjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz lipnja ove godine pravnu osobnost nije predvidjela, kazao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako tumači činjenicu da je nepostojeća institucija dobila proračunski novac, Srb je odgovorio kako "očito postoji politički dogovor između HDZ-a i SDSS-a" da će se naći pravna mogućnost kako će se zajedničko vijeće općina registrirati, steći pravnu osobnost i nakon toga dobiti predviđena sredstava.

Osim toga, dodao je predsjednik HSP-a, nastavljen je model financiranja općina u kojima je na vlasti i SDSS ili su naseljene srpskim stanovništvom.

Cilj HSP-ovih amandmana je izjednačiti sredstava koja se dodjeljuju općinama, bez obzira na nacionalni sastav stanovništva, naveo je Srb.

Tražimo ravnopravnost, nasuprot politici nacionalne segregacije i nagrađivanja temeljem nacionale pripadnosti - kazao je te dodao da bi se na taj način ušteđenih 14 milijuna kuna usmjerilo financiranju prijevoza učenicima srednjih škola slabijeg imovinskog stanja.

Predsjednik HSP-a ocijenio je također kako se prvi puta proračun donosi "u izvanrednim okolnostima", bez mogućnosti da ga zastupnici i stručnjaci prouče, "što je tragično", a takva će nam, rekao je, biti i sudbina vezana uz proračun.

Proračun je ocijenio stagnacijskim, rekavši kako u njemu nema prostora za nove investicije, a sva sredstva idu u potrošnju, te je unaprijed raspoređen, pa se, primjerice, u 2011. očito ne predviđa pomoć brodogradnji što, kaže Srb, znači prodaju ili stečaj.

Bit će nacionalna tragedija ako Hrvatska to izgubi - ocijenio je predsjednik HSP-a.

Upozorio je da se u proračunu ne vide nikakve uštede nastale spajanjem fondova i državnih agencija pa je to ocijenio mraketinškim potezima, a pozdravio je povećanje naknada sportašima, kako se ne bi dogodilo da nema novca za vrhunski sport, dok se istodobno finacira tjednik "Novosti" koji se ruga Hrvatskoj. (Hina)

 

 

Foto: zoranmilanović.sdp.hr
          www.hsp.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox