Milanović izazvan pitanjima o padu BDP-a: "Kakvu ostavku želite?"

Hrvatski bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najveći pad gospodarstva u posljednje dvije godine, ali nešto manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto, što predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom da je u prvom kvartalu gospodarstvo oslabilo 1,3 posto.

Pad u drugom kvartalu najveći je od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP potonuo 2,5 posto, ali i nešto manji nego što se očekivalo.

Na novinarsko pitanje namjerava li dati ostavku, nakon što je službeno potvrđeno da je BDP pao, premijer Zoran Milanović je odgovorio da to pitanje ne želi ni komentirati, a onda je ipak dodao sarkastičan komentar: Kakvu ostavku želite? Tvrdo kuhanu, meko kuhanu?

Ova Vlada je dobra, kompetentnija nego i jedna do sada. U šest mjeseci napravili smo maksimalno što smo mogli, a to je tisuću puta više od naših prethodnika. Teško nam je, ali ne plačemo zbog toga, rekao je premijer te dodao kako je nezahvalno bilo što prognozirati za 2013, da treba biti oprezan, ali da su trendovi takvi da naznačuju bolje dane u Europi, pa bi bolje trebalo biti i u Hrvatskoj.

Ne odudaramo bitno od slike u okruženju. Cijeloj Europi je teško, čak i  i jednoj Njemačkoj. Ali iz krize i recesije nećemo izaći  po Duhu svetome nego napornim i teškim radom. SDP je bio i ostaje tradicionalna radnička stranka, stranka urbaniteta koja zagovara poštenu plaću za pošteni rad. To propagiramo i provodimo u praksi, kazao je premijer Zoran Milanović, komentirajući jutros u Rijeci tada još uvijek neslužbeni podatak da je u drugom tromjesečju hrvatski BDP opet pao. (Hina/sh)

 

 

Foto:Goran Kovacic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox