Milanović najavio mogućnost istospolnih brakova

Istospolne zajednice u Hrvatskoj uskoro bi mogle dobiti veća prava: izgledno je da će homoseksualni partneri u skoroj budućnosti moći registrirati svoje partnerstvo čime će u većini prava biti izjednačeni s bračnim partnerima, piše Jutarnji list.

Otvorenim pitanjem ostaje hoće li istospolnom partneru biti dozvoljeno posvajanje biološkog djeteta drugog partnera, a izgledno je da im neće biti omogućeno klasično posvajanje djece bez roditeljske skrbi.

Premijer Zoran Milanović otkrio je kako je Vlada „pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuju dijalog i sa LGBT zajednicoma, kao i sa stručnom i općom javnost“.

Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit stvari je u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovaarti, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava, rekao je Milanović, a Jutarnji list piše da je premijer time najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti gay parovima registraciju partnerstva.

No, premijer je priznao i da postoje određene socijalne barijere. Njih nećemo uklanjati na silu, ali pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što je to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, da ne govorimo o nordijskim državama, rekao je Milanović. (jk)

 

 

Izvor: www.jutarnji.hr
Foto:  Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox