Milanović: Ne želimo da ljudi pate zbog uvođenja većeg PDV-a

Predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio je kako je zadatak Vlade pokrenuti zemlju, pokrenuti gospodarski rast i povećati zaposlenost te kako će "lomiti sve birokratske i druge otpore ulaganjima".

Cilj ove vlade je pokrenuti zemlju, a u tom cilju ćemo svi ovdje, čiji je to posao i misija, lomiti sve birokratske i druge otpore svim vrstama ulaganja koja mogu rezultirati većim zapošljavanjem, zadovoljstvom ljudi, s više posla i većim prihodima proračuna, koji u ovoj godini moramo sanirati na način koji možda nije najpopularniji i možda nije idealan, ali je nužan, rekao je Milanović na početku današnje sjednice Vlade.

Pažljivo mjerenje

Očekuje nas niz konkretnih i odlučnih mjera. Bit ćemo odlučni, ali ćemo pažljivo mjeriti, pa tek onda rezati ili dodavati, dodao je.

Interes je države da se uvede reda na tržišu nekretnina i da se porez plaća prema kriteriju vrijednosti imovine, a trenutno, upozorio je, "u Hrvatskoj nije tako".

To je porez koji će jednog dana, kad bude uveden, a nikada neće biti drastičan, opeterećivati mnoge među nama koji sjedimo u vladi. Neke manje, a neke više, rekao je Milanović i naglasio kako se kod uvođenja tog poreza mora voditi računa o efikasnosti i da se suzbije sivo tržište iznajmljivanja nekretnina.

Veći PDV

Danas u Hrvatskoj imamo situaciju da se na najveći broj nekretnina i stanova koji se iznajmljuju ne plaća porez, upozorio je i dodao kako takva situacija rezultira povećanjem cijena nekretnina. To, u interesu građana, želimo ispraviti, vodeći računa da to ne bude udar na srednju klasu, da to ne bude porez na vikendice, poručio je.

Pitanje PDV-a Milanović je opisao kao "žurnu temu", kazavši kako se ne radi ni o kakvoj velikoj financijskoj čaroliji nego o sredstvu koje stoji na raspolaganju da se stabilizira prihodovna strana proračuna.

To je važno za Hrvatsku, to nije popularna mjera, pitanje je koliko je stimulativna, a u ovom trenutku je nužna. A učinit ćemo sve da zaštitimo ljude s nižim imovinskim statusom koji bi zbog uvođenja PDV-a mogli patiti. Ne želimo da se to dogodi, poručio je i rekao kako će biti uvedene diferencirane stope kao i niža stopa PDV-a u turizmu.

Objavit ćemo registar, ali ne i neke podatke za koje smatramo da mogu biti delikatni, oni ne moraju ići na internet. Ali ime i prezime, godina rođenja, to da, s tim siguran sam nitko u ovoj zemlji nema problema, rekao je. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox