Milanović o proračunu: Mi ćemo se očito morati zamjeriti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić predstavili su u Saboru prijedlog proračuna za iduću godinu.

Njime su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Deficit proračuna u 2013. tako bi se povećao za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, te bi iznosio 3,1 posto BDP-a.

Pozivajući zastupnike na konstruktivnu raspravu, premijer Zoran Milanović poručio je da izvanredno stanje ne znači paniku i strah, nego da se više ne može po starom te da se moramo izboriti za promjene.  

Mi ćemo se očito morati zamjeriti, ali manje nego što smo mislili, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako bi Hrvatska, da nema troškova za kamate na ime duga, bila negdje oko nule.

Napomenuo je kako je njegova vlada i u ovogodišnjem proračunu imala ambicije ići u promjene, posebno vezano uz ukupnu masu za plaće za koju smatraju da je prevelika, ali da u tome nisu bili osobito uspješni.

Hrvatska je pravna država, ne možemo lomiti stvari preko koljena, a postoje ugovori sa sindikatima koji su sklopljeni ranije i to moramo poštovati, istaknuo je.

Na premijerovo izlaganje replicirao je niz HDZ-ovih zastupnika. Jadranka Kosor spočitnula mu je da govori o teškoćama u smanjenju masa za plaće, a dok je bio u oporbi potpisao je peticiju protiv izmjene Zakona o radu, prenosi hrt.hr.

Milanović joj je odgovorio da ZOR u Hrvatskoj nije rigorozniji od zakona u drugim državama te da sam po sebi nije velik problem. Problem je u tome što niste proveli ni jednu jedinu reformu, poručio je.

Dinko Burić u ime Kluba zastupnika HDSSB-a naglasio je da je predloženi proračun neprihvatljiv. Srezati poljoprivredu za više od milijardu kuna, to Slavoniji i Baranji nanosi štetu kao svim elementarnim nepogodama zajedno, ustvrdio je Burić ističući kako je moguće da će ministar poljoprivrede, zbog svega navedenog, ostati upamćen kao grobar slavonskog sela. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox