Milanović: Ovo što je HDZ napravio je mali ustavni udar

Skidanje imuniteta SDP-ovu saborskom zastupniku Željku Jovanoviću je mali ustavni udar i saborski presedan, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Ovo nije nikakav pritisak na pravosuđe, upravo ovo što je danas napravio HDZ je više od pritiska na pravosuđe, ovo je mali ustavni udar, rekao je Milanović novinarima u Hrvatskom saboru dodavši kako tako nešto nikome u Hrvatskoj u 20 godina nije palo na pamet.

Izglasavanje skidanja imuniteta Zoranu Jovanoviću je saborski presedan i to je protivno hrvatskom Ustavu, rekao je Milanović komentirajući odluku Sabora o skidanju imuniteta po HDZ-ovoj privatnoj tužbi za klevetu, odnosno Jovanovićevih izjava o vrhu HDZ-a kao zločinačkoj organizaciji. Imunitet postoji samo zato da bi zastupnici mogli slobodno govoriti, bez straha od posljedica. Ne zato da bi bili zaštićeni od materijalnih kaznenih djela ili od krvnih delikata koje su eventualno počinili, naglasio je.

U nadi da će sud biti svjestan da je ovo protuustavno, strpimo se još nekoliko tjedana ili mjesec i pol i pričekajmo izbore, a u međuvremenu ćemo pokušati pronaći pravni i ustavni način da ovako neustavnu odluku obezvrijedimo, poručio je Milanović. (Hina/jk)

 

Foto: Filip Brala/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox