Milanović prvi na listi u devet izbornih jedinica, otpisani veterani SDP-a

Glavni odbor SDP-a objavio je stranačke liste za parlamentarne izbore 4. prosinca i jednoglasno odlučio da će Zoran Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i Kukuriku koalicije, te nositelj u devet od deset izbornih jedinica, dok će u trećoj to biti čelnik HNS-a Radimir Čačić.

Nakon gotovo dvosatne sjednice SDP-ov Glavni odbor je odlučio i da će Milanović biti prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici, u drugoj će prvi na listi biti SDP-ovac Zvonimir Mršić, u trećoj će to biti HNS-ov kandidat, vjerojatno Čačić, a SDP-ovci će biti i prvi na listama u četvrtoj izbornoj jedinici gdje vodi Biljana Borzan, u petoj je tu Igor Dragovan, u šestoj Marina Lovrić, u sedmoj Milanka Opačić, u osmoj Zlatko Komadina, u devetoj Ranko Ostojić, u desetoj Arsen Bauk.U 12. izbornoj jedinici, u kojoj saborske zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, SDP-ov zajednički kandidat ua češku i slovačku manjinu je Vladimir Bilek. 

U 1. izbornoj jedinici prvi na listi je Milanović, drugo mjesto rezervirano je za predstavnika HNS-a, treći je čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, četvrti je nestranački Josip Kregar, a ostalih devet od deset mjesta čine SDP-ovci - po redu to su Tonino Picula, Gordana Sobol, Tomislav Saucha, Gvozden Flego, Igor Rađenović, Melita Mulić, Ivan Račan, Karolina Leaković i Alen Prelec. Dvanaesto mjesto na listi rezervirano je za HNS.

Veterani SDP-a ostali bez mjesta na izbornim listama 

Bez mjesta na izbornim listama ostali su stranački veterani poput Željke Antunović, Antuna Vujića i Davorka Vidovića. Nakon sjednice stranačkog Glavnog odbora, Željka Antunović novinarima je izjavila kako je beskrajno zahvalna SDP-u i SDP-ovcima što je u četiri mandata u Hrvatskom saboru imala priliku boriti se za socijaldemokratske vrijednosti, zadovoljna što je taj posao odradila kako treba. Upitana osjeća li gorčinu što njezino ime nije našlo mjesto na stranačkim listama, odgovorila je kako će i dalje nastaviti doprinositi stranci, posebno u predstojećim izborima, te je pozvala sve one koji dijele socijaldemokratske vrijednosti da izađu na izbore, glasuju za SDP, te pomognu stranci da ostvari izbornu pobjedu i "mijenja sve ono loše što nažalost svi u Hrvatskoj trpimo". 

Mjesto na listi za sina Ivice Račan

Na stranačkim listama, onoj za 1. izbornu jedinicu, našao se Ivan Račan, koji je novinarima izjavio kako ne strahuje od ulaska u parlament, već da na to gleda sa znatiželjom, a da će to je li ispunio očekivanja pokazati vrijeme. Ne boji se, istaknuo je, ni toga da će ga se, sigurno još niz godina, gledati i mjeriti preko oca. Možda nikada ne izađem iz te sjene, ali ja ću pokušati napraviti što god mogu, poručio je Račan. (Hina/HT)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox