Milanović: Vlada nije donijela nikakvu službenu odluku o Petrokemiji

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je da nikakva službena odluka Vlade o privatizaciji kutinske Petrokemije nije donesena.

U ovom trenutku nikakva službena odluka Vlade vezano za Petrokemiju nije donesena. Ali razgovara se o svemu za što smatramo da može biti dobro za Hrvatsku, da može biti dobro za ukupno gospodarsko stanje u Hrvatskoj. To je obaveza koju imamo, to je naša odgovornost i to je posao koji ćemo raditi. Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju, koje su strateški resursi, kao što je JANAF, naftovodi, plinovodi, vode, šume, distribucija električne energije. I s druge strane postoje trgovačka društva koja djeluju na tržištu. Oni mogu biti kandidati za kvalitetnu privatizaciju, za strateške partnere koji će donijeti kapital i znanje. Ali ponavljam, nikakva odluka nije donesena. Kada će se odluke donositi njima će prethoditi cjelovit prikaz i elaborat za svako od područja o kojem se razgovara, rekao je Milanović.

Zabrinuti medijskim napisima o navodnoj namjeri hrvatske Vlade da proda svoj vlasnički udio u kutinskoj Petrokemiji, Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala u toj tvrtki uputio je jučer najvišim državnim dužnosnicima pismo kojim od njih traži odgovore u vezi s privatizacijom Petrokemije. Sindikat u pismu podsjeća na obveze koje je vlada preuzela potpisom Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d.d. od 28. kolovoza 1998. kojim se obvezala na kupnju dionica koje joj ponude privatizacijski investicijski fondovi (PIF), pojedinačni imatelji kupona i dioničari društva sve dok ne stekne najmanje 51 posto vlasništva kutinske Petrokemije, kao i na važeću odluku Hrvatskoga sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa.

Uprava Petrokemije danas je tim povodom izvijestila da nema nikakvih saznanja niti je u posjedu materijalnih činjenica o procesu privatizacije te kutinske tvrtke. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je nakon posjeta Rusiji, da će se, dođe li do odluke hrvatske vlade o privatizacijskim procesima, javiti nekoliko ruskih tvrtki. Takav interes je iskazan na svim privatizacijskim procesima na kojima će Vlada donijeti odluke. Ako takve odluke budu donesene, one će biti objavljene javno, napominje Čačić. Po njegovim riječima, ovog trenutka osim učešća u Plominu i Sisku potencijalno su to još Petrokemija i proces privatizacije Hrvatske poštanske banke. (Hina/HT)

 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox