Milanović: Želim međunarodni natječaj za riječku nizinsku prugu što prije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je da međunarodni natječaj za izgradnju nove riječke nizinske pruge treba raspisati što prije, da su u Luci Rijeka bile potrebne promjene te da u turizmu treba raditi na tome da Hrvatska bude što kvalitetnije odredište.

Premijer Milanović jučer je otvorio trajektnu luku Stinica, nazočio potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju prve faze sanacije i rekonstrukcije luke Mišnjak, a potom je posjetio Rab i susreo se s vodstvom rapske gradske uprave. Odgovarajući na novinarsko pitanje o gradnji riječke nizinske pruge, Milanović je kazao da međunarodni tender za gradnju te pruge treba raspisati što prije te da postojeća pruga kapacitetom još neko vrijeme može pratiti riječku luku. Napomenuo je kako je Rijeka po potencijalu jedna od jačih europskih luka, da u nju mogu uplovljavati najveći brodovi, ali da do sada nismo imali odlučnosti mijenjati stvari.

Rekao je da će se u suradnji s međunarodnim investitorima i Europom voditi računa da projekt nizinske pruge krene te naglasio da je važno da Hrvatska što prije dobije novu teretnu prugu koja će ju povezivati s Bečom i Budimpeštom, dodavši da u putničkom prometu u tom dijelu nema puno potencijala. Milanović je kazao da su "ovaj kraj i Rijeka, zbog razvojnih perspektiva, nimalo iz političkih razloga, u fokusu ove Vlade", ali da i tu treba reći što je realno, a što nije.

Osvrćući se na imenovanje novog direktora Luke Rijeke Vedrana Devčića kazao je kako je tamo, s obzirom na njegove prethodnike, trebalo mijenjati stvari. Dodao je da je upoznat s Devčićevim imenovanjem, ali da nije u tome sudjelovao, te da ga slučajno osobno pozna. Rekao je da je Devčić školovan, da je iz Rijeke, te da bi Vlada, da može, vjerojatno dovela menadžere iz Hamburga ili Rotterdama, ali da oni koštaju deset puta više.

Devčić je osoba kojoj bih povjerio ozbiljne poslove, ali će sljedeće razdoblje pokazati koliko sam bio u pravu, kazao je. Osobe koje preuzimaju posao, pa i u riječkoj Luci, izlažu se riziku da budu napadnuti u medijima, riziku neuspjeha, loših poslovnih rezultata, a bez otpremnina i velikih plaća kao u zapadnoj Europi, naglasio je premijer. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox