Mimica: Naknadom za telekom operatere želimo potaknuti ulaganja

Nakon pobune nekih europskih čelnika zbog nameta kojim je Vlada opteretila telekomunikacijske operatere i sve opravdala pokušajem pokretanja investicijskog ciklusa Neven Mimica je otputovao u Bruxelles kako bi pojasnio odluku, piše vecernji.hr

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica u Bruxelles je otišao kako bi dao objašnjenje o novoj mjeri Vlade koju su kritizirali neki europski čelnici. Potpredsjednica Komisije i povjerenica za digitalni razvoj pisala je hrvatskoj Vladi s upozorenjem kako naknada za telekomunikacijske usluge nije u skladu s pravilima EU. Nakon tog pisma, i predsjednik Komisije Barroso upozorio je premijera Milanovića na taj problem prilikom njihovog kratkog sastanka u Bruxellesu 30. siječnja.

Naš jedini cilj, jedna namjera, je potaknuti ulaganja, odnosno dobiti od telekom kompanija uvjerljive investicijske planove. Dakle, ne samo pisma namjere o investicijama, nego investicijske planove. Čim se to dogodi, razgovarat ćemo s kompanijama o načinu i vremenu ukidanja ove naknade, rekao je Mimica nakon završetka sastanka u zgradi Europske komisije.

Naše je stajalište da se ovdje ne radi u uskom pitanju predstavlja li naplaćivanje te naknade kršenje europskih pravila ili ne. Ionako ćemo do dana ulaska u članstvo EU tu naknadu prestati naplaćivati. Ne radi se čak ni o fiskalnom, odnosno proračunskom pitanju. Ovdje se definitivno radi o pitanju poticanja ulaganja u TK sektor. Naknada služi kao poticaj kompanijama da krenu u investiranje, rekao je Mimica. Vlada na sve načine pokušava potaknuti investicije pa su tako uvidjeli da je telekomunikacijski sektor područje na kojem je moguće pokrenuti investicije. Samo preostaje uvjeriti u to telekomunikacijske kompanije koje su sve u vlasništvu tvrtki iz zemalja EU, zbog čega su se i bunile europskoj povjerenici Neelie Kroes. (HT)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox