Mingorp tvrdi: Nema razbijanja i jeftine privatizacije HEP-a

Paket energetskih zakona, koji će uskoro biti upućen u Hrvatski sabor na prvo čitanje, ni u kom slučaju neće poslužiti razbijanju i jeftinoj privatizaciji HEP-a, kako to sumnjaju sindikati, tvrde u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (Mingorp).

 

Izmjene Zakona o energiji, Zakona o tržištu plina i Zakona o regulaciji energetske djelatnosti te potpuno novi Zakon o tržištu električne energije bit će usvojeni u sklopu postupka usklađivanja energetskog zakonodavstva Hrvatske s trećim paketom energetske regulative EU, i nemaju nikakve veze s navodnom privatizacijom HEP-a, ističu izvori iz Mingorpa.

U sklopu tog procesa Hrvatska treba do 3. ožujka iduće godine provesti Direktivu Europske komisije i završiti proces restrukturiranja HEP-a kojim će se omogućiti liberalizacija tržišta električne energije. To znači da se HEP treba restrukturirati po jednom od tri ponuđena modela - TSO, ITO ili ISO, kako bi se osigurala samostalnost poslovanja prijenosa električne energije, a time i konkurencija na tržištu.

Mingorp je podržavao TSO model koji predviđa pravno i vlasničko razdvajanje HEP - prijenosa od HEP-a, što znači da bi prijenos postao samostalnom tvrtkom u državnom vlasništvu, no tijekom javne rasprave čelništvo i sindikati HEP-a podržali su ITO model koji omogućuje HEP-u da zadrži vlasništvo nad prijenosom električne energije.

HEP-prijenos ostaje kod države

U prijedlog zakona, međutim, ušla su sva tri modela, zbog čega su sindikati HEP-a optužili Mingorp da nije poštivao rezultat javne rasprave te izrazili bojazan da je to uvod u razbijanje i privatizaciju HEP-a.

U Mingorpu pak ističu kako odabir bilo kojeg modela nema nikakve veze s privatizacijom te da će HEP-prijenos u svakom slučaju ostati u državnom vlasništvu, a Europska komisija mogla bi u idućoj Direktivi čak istaknuti TSO kao jedini prihvatljivi model.

Hrvatska je dužna usklađivati svoje zakonodavstvo s energetskom regulativom EU, u protivnom joj slijede sankcije kojima je, primjerice, kažnjena Njemačka jer nije na vrijeme izdvojila svoj nacionalni prijenos električne energije. No, pritom naša Vlada neće srljati jer čak 23 od 27 zemalja EU još uvijek nije u potpunosti usklađeno s Direktivama Europske komisije, kažu u Mingorpu.

Ništa od Begovićeve smjene

U Ministarstvu zamjeraju sindikatima što su izašli u javnost s optužbama iako se prethodno nisu dovoljno informirali o suštini promjena. Voljeli bi da sindikati bilo čime argumentiraju svoju tvrdnju da će zbog izmjena zakona HEP morati otpustiti 5000 radnika te kako su došli do zaključka da će zbog toga poskupjeti struja, kažu u Mingorpu. No, primjedbe imaju i na menadžment HEP-a. Rekli smo predsjedniku Uprave Leu Begoviću da sjedne za stol sa sindikatima i objasni im zakonske prijedloge - napominju u Mingorpu, ali i dodaju kako se, bez obzira na kritiku Begovića, u Vladi ne razmišlja o njegovoj smjeni.

U Mingorpu upozoravaju kako će od restrukturiranja energetskog sektora mnogo teže obaviti kvalitetno kapacitiranje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), koja će kontrolirati energetsku djelatnost u zemlji. HERA-in rad će pak nadzirati europski regulator ACER koji će sankcionirati Hrvatsku ako ne bude slijedila energetsku regulativu EU. (Hina/MJ)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox