Ministarstvo financija štiti građane izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju

Među njima su mjere vezane uz definiranje i ograničavanje kamatnih stopa, marža i naknada, kao i ograničavanje visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu na razinu jednog redovnog mjesečnog priljeva

Nizom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju uspostavit će se zaštita potrošača, a među njima su mjere vezane uz definiranje kamatnih stopa, marža i naknada, kao i ograničavanje visine minusa po tekućem računu na razinu jednog redovnog mjesečnog priljeva, s čim bi se banke i građani morati uskladiti do kraja 2014. godine.

Izmjene i dopune Zakona donose niz mjera u korist potrošača, koji su kao ‘slabija’ ugovorna strana suočeni s velikim brojem problema u kreditnim odnosima s vjerovnicima, a teret krivnje za ovakvo stanje, kažu u Ministarstvu, svakako snose i banke.

Niz izmjena podrazumijeva naknade vezane uz odobrene kredite koje moraju biti vezane uz stvarni trošak odobravanja kredita, a uvođenje novih naknada je zabranjeno.

Tu je i obveza sukladno kojoj vjerovnik mora upozoriti potrošača na rizike povezane s promjenom tečaja, kamatne stope te gubitkom prihoda samog potrošača i niz drugih mjera.

 

Izvor: Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/ministarstvo-financija-stiti-gradane-iz...

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox