Ministarstvo gospodarstva negira skrivanje informacija o javnoj nabavi

Ministarstvo gospodarstva reagiralo je na tekst u nedjeljnom Jutarnjem listu vezano uz registar javne nabave udruge Vjetrenjača i Marka Rakara, ističući da podržava inicijative koje dopunjuju mehanizme transparentnosti, ali da je netočno da se podaci o natječajima namjerno skrivaju na web stranicama Narodnih novina jer je baš tu besplatnu bazu koristio i Rakar.

U priopćenju kojim reagira na tekst pod naslovom „Kako se podijelilo 60 milijardi kuna kroz javne natječaje“, ističe se da Vlada Republike Hrvatske kao i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva podržavaju sve inicijative koje dopunjuju mehanizme transparentnosti, a time i mehanizme transparentnosti u sustavu javne nabave.

Gospodin Rakar je svoj alat i izradio na temelju svima javno dostupnih podataka koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodinih novina i, sukladno tome, svi podaci koji se spominju u tekstu dostupni su javnosti i novinarima, navodi Odjel za odnose s javnošću toga ministarstva, ističući da je u potpunosti netočan navod da se podaci o natječajima namjerno skrivaju na web stranicama Narodnih novina te navod o mogućim sankcijama za gospodina Rakara i udrugu Vjetrenjača.

Generator poslova

Vezano uz navod da velik broj gospodarskih subjekata većinu svog poslovanja temelji na poslovanju s državom ističemo da ta činjenica ne ukazuje na anomalije u sustavu javne nabave na što se ukazuje u tekstu budući da je država veliki kupac odnosno generator poslova, a što se dodatno ističe u gospodarskoj krizi pri čemu je javna nabava samo alat kojim se to ostvaruje. Takva situacija prisutna je u većini država u kojima javna nabava također predstavlja veliki udio u BDP-u, koji doseže čak do 16 posto, kaže se u priopćenju Ministarstva gospodarstva. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox