Ministarstvo kulture i Državna geodetska uprava potpisali sporazum

Sporazum o suradnji u provedbi aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva kulture i Državne geodetske uprave u svezi službene prostorne podloge, registracije posebnih pravnih režima i informatičko povezivanje, od 2011. do 2013., potpisan je u Ministarstvu kulture.

Temelj za taj sporazum, kako je priopćeno iz Kabineta ministra kulture, predstavljaju uspješno dovršeni Projekt uspostave Geoinformacijskog sustava za Nacionalni park Kornate i Sporazum o suradnji na izradbi prostornih podloga i uspostavi Geoinformacijskog sustava (GIS) za nacionalne parkove i kulturna dobra u nacionalnim parkovima.

Okvir realizacije tog sporazuma predstavljaju projekti koje provode Ministarstvo kulture (Projekt integracije u EU Natura 2000) i Državna geodetska uprava (Implementacija integriranog sustava zemljišne administracije), oba podržana zajmovima Svjetske banke i pomoći Europske unije.

Sporazumom o suradnji, kako se napominje, utvrđuje se zajednički interes za izradbu i razmjenu prostornih podloga i drugih podataka na području Hrvatske za potrebe zaštite prirode, kulturne baštine i krajolika, provedbu pilot-projekta razrade metodologije i registracije režima zaštićenih područja prirode na odabranim lokacijama (Park šuma Trakošćan, Posebni rezervat prirode i Park prirode Papuk), provedbu pilot-projekta razradbe metodologije i registracije režima zaštite kulturne baštine i krajolika na odabranim lokacijama (Dvorac Drašković s perivojem Trakošćanom, Spomenik kulture - stari grad Ružica, Kulturno-povijesna cjelina grada Požege) te provedbu pilot-projekta povezivanja informacijskog sustava zaštite prirode Ministarstva kulture, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Državne geodetske uprave.

Sporazumom se utvrđuju prostorne podloge i podatci od interesa za obje institucije i način njihove razmjene, način na koji će se provesti pilot-projekt registracije režima zaštićenih područja, zatim povezivanje geoinformacijskih sustava i razmjena podataka putem njih te način osiguravanja novca za provedbu sporazuma i osnivanje tijela potrebnih za njegovu provedbu.

Po riječima ministra kulture Bože Biškupića, tim sporazumom nastavlja se višegodišnja suradnja i osigurava da se ono što smo naslijedili od predaka - naša prirodna i kulturna baština registrira u katastru i zemljišnim knjigama kako bismo je sačuvali budućim generacijama.

Sređivanjem upisa zaštićenih područja u registre ostvaruje se pravna sigurnost u zaštiti tih područja, a govorimo o nekoliko milijuna čestica na koje će se upisati adekvatni pravni režimi zaštite u skladu s posebnim propisima zaštite kulturne i prirodne baštine. Granice zaštićenih područja prirode registracijom u katastru verificiraju se kao službene granice, a povezivanjem baza podataka između Ministarstva kulture i Državne geodetske uprave racionalizirat će se poslovanje i postupanje - izjavio je ravnatelj Državne geodetske uprave Željko Bačić.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox