Ministarstvo znanosti cenzurira gay i lezbijske sadržaje?

Ako iz nekog od zagrebačkih učeničkih domova pokušate pristupiti internet stranicama udruge Zagreb Pride to neće biti moguće. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa cenzuriralo je stranice i zabranilo pristup, piše tportal.hr

Učenici koji žive u nekoliko zagrebačkih domova ostali su iznenađeni kada su shvatili da ne mogu pristupiti stranicama udruge Zagreb Pride. Nakon nekoliko pokušaja da pristupe stranici uvijek su dobivali istu poruku: VAŽNO!!! U skladu s odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o filtriranju sadržaja u okviru usluge pristupa internetu za osnovne i srednje škole, web stranica koju ste namjeravali posjetiti NIJE DOSTUPNA.

Nakon što su shvatili da se radi o zabrani kontaktirali su uredništvo portala www.queer.hr koji se bavi LGBT tematikom. Karla Horvat-Crnogaj, glavna urednica portala, navodi da je pritužba prvo stigla iz jednog učeničkog doma, a naknadno su provjerili još četiri doma u kojima učenici imaju pristup domskom internetu i utvrdili da se ponavlja ista priča. Nije poznato koliko dugo traje cenzura.  

Pristup internetu preko CARneta 

Svi domovi koji imaju zabranjen pristup takvim stranicama dio su CARnetove mreže. S obzirom na to da je redakcija portala Queer.hr zaprimila pritužbe, tako su kontaktirali i Carnet u kojem su im odgovorili da se oni bave isključivo tehničkom podrškom i nemaju nikakav utjecaj na sadržaj. Nije poznato na koji način cenzura funkcionira, da li po ključnoj riječi koju sustav prepoznaje kao pornografsku ili su ipak zabranjene određene stranice. Karla Horvat-Crnogaj s portala queer.hr pokušava doći do odgovora na pitanje i riješiti cijeli slučaj: Mi smo već sada u komunikaciji i s CARnetom i ministarstvom oko slučaja te pokušavamo izvidjeti kako je do toga moglo doći i kako se ta cenzura može ukinuti. (HT)

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox