Mlijeko poskupjelo, a povrće pojeftinilo

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 2,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Pritom su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda bile više za 6,5 posto, dok su cijene biljnih proizvoda smanjene 4,2 posto. Po podacima DZS-a, cijene žitarica u prvom su tromjesečju ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine smanjene za 10,3 posto, povrća za 19,4 posto, voća za 9,4 posto, vina za 7,4 posto te maslinovog ulja za 0,4 posto. Niže nego u prvom tromjesečju prošle godine u prva tri mjeseca ove godine bile su i cijene krumpira (uključujući sjemenski) i to za 36,8 posto.

Statistika u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda za 6,5 posto. Kod žive stoke, porasle su cijene goveda za 2,8 posto, svinja za 13,2 posto, peradi za 4,7 posto, ovaca i koza za 4,5 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u prvom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile više za 5,7 posto, a konzumnih jaja za 2,8 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 6,6 posto. Pritom su cijene stočne hrane porasle za 3,6 posto, a sjemena i sadnog materijala, za 16,8 posto. Poljoprivrednici su u prvom tromjesečju skuplje plaćali i gnojiva i energiju, s obzirom da je cijena gnojiva bila za 13,7 posto viša nego u prvom tromjesečju lani, a energije i maziva više za 22,4 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox