Mljekari se spremaju na nove radikalne prosvjede

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo pozvao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu na nastavak pregovora o rješavanju problema u mljekarstvu te najavio da su proizvođači ponovno spremni i to na radikalne prosvjede. 

Na konferenciji za novinare u Osijeku Laslo je kazao kako su tijekom nedavnih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede proizvođači pristali na kompromisno rješenje od 3,50 kuna za litru mlijeka, ali da je konačno rješenje problema još daleko. Dodao je kako su potkraj listopada zahtjev za nastavkom pregovora uputili Ministarstvu poljoprivrede, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskom Odboru za selo i poljoprivredu te kako traže od ministra Jakovine da se "uozbilji i počne normalno funkcionirati za dobrobit građana RH".

Laslo je kazao kako ministar Jakovina treba uspostaviti normalnu komunikaciju s mljekarima, promijeniti mjere standarda kvalitete mlijeka, omogućiti mjesečnu isplatu 'povijesnog prava' na mlijeko od 0,50 kuna, a ne u paketima, te državnu intervenciju od 0,30 kuna zbog teških uvjeta gospodarenja. 

Ako ministar misli da je s dodatnim poticajem od 800 kuna po muznoj kravi priča gotova, onda se grdno prevario. Priča o mljekarstvu nije gotova, ona je tek započeta, i samo smo, zbog nedavnog blagdana, čekali da je dalje nastavimo. Ministru poručujemo da ne bježi od problema već da ga riješava, jer je zbog toga na toj funkciji, kazao je Laslo. Mi se organiziramo, i sve smo organiziraniji, voljni smo razgovarati sve dok postoje minimalne mogućnosti za razgovor, ali smo spremni i za radikalne prosvjede, poručio je Laslo.

Glavni pregovarač tijekom nedavnih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Kovač ocijenio kako cijena mlijeka nije najveći problem već to što je Hrvatska prehrambeno ovisna zemlja koja nema dovoljno sirovina za svoju prehrambenu industriju, te da su proizvođači zbog toga zabrinuti, ali ne zna zašto to ne brine Ministarstvo. Tražimo od države da stvori tržišne uvjete u sklopu kojih možemo funkcionirati, da se država u ovome slučaju uključi u pregovore na strani proizvođača te smanji kriterije izračuna cijene mlijeka kao u nekim zemljama EU, jer bi u tom slučaju dobili oko 18 lipa po litri mlijeka, ocijenio je Kovač. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox