Mljekari u problemima. Ima li novca za subvencije?

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković razgovarao je s predstavnicima proizvođača mlijeka o aktualnostima u tom sektoru, odnosno o interventnim mjerama vezano za cijenu mlijeka te načinima i modalitetima isplate poticaja od 2012. kada počinje isplata po regionalnom modelu potpora (SPS model) kakav je u EU.

U ovoj je godini zabilježen trend smanjenja proizvodnje mlijeka i na godišnjoj će razini iznositi 4 do 5 posto, kazao je Čobanković u izjavi novinarima nakon sastanka. Ustvrdio je kako su ministarstvo i Vlada odlukama o štićenju cijene mlijeka kroz intervencije omogućili da smanjenje ne bude još drastičnije.

Isplata intervencije od 42 lipe po kilogramu, sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, ide do kraja ove godine, odnosno u ovoj će se godini platiti do konca listopada do kada postoji i odluka za intervenciju. O daljnjoj intervenciji (studeni i prosinac, koji se isplaćuju u prvim mjesecima 2012.) će se odluka morati donijeti početkom iduće godine, jer je to terećenje proračuna za 2012., istaknuo je ministar.

Isplata poticaja

I proizvođači mlijeka ističu kako intervencije ministarstva od 42 lipe po kilogramu održava sektor, a smatraju kako bi ukidanje intervencije dovelo do poteškoća u poslovanju.

Ova je godina za proizvođače mlijeka izuzetno teška, zbog suše, rasta cijena žitarica i stočne hrane, kaže predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar napominjući kako se novac od intervnecije trenutno koristi za tekuće održavanje. Rešetar smatra da bi i za 2012. isplata poticaja trebala ostati na mjesečnoj razini, jer je likvidnost proizvođača kroz godinu upitna pa bi, u slučaju promjene i u tom dijelu, bio upitan ostanak u proizvodnji mlijeka.

Legalizacija farmi

Vezano za legalizaciju farmi, Čobanković je rekao kako su donošenjem zakona i uredbe o nadoknadi za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata stvorene pretpostavke za legalizaciju.

Potrebna je još uredba vezana uz vodni doprinos gdje će cijena biti niska ili simbolična. Tako se stvaraju pretpostavke da financijski dio legalizacije objekata bude prihvatljiv za one koji će koristiti tu mogućnost, rekao je Čobanković. (Hina/jk)

 

 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox