Mljekari ustrajni: Ako treba spremni smo prosvjedovati do Uskrsa

Istarski proizvođači mlijeka, nezadovoljni tijekom pregovora između mljekara i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, danas su traktorima izašli na ceste, njih četrdesetak s dvadesetak traktora uputili su se iz mjesta Lušetići kroz Pazin do Cerovlja kako bi ukazali na probleme zbog kojih se hrvatski mljekari nalaze na cestama već deveti dan.

Traže, među ostalim, dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, subvencioniranje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela.

Najavivši kako će prema Zagrebu istarski mljekari najvjerojatnije krenuti u petak, dopredsjednik udruge "Mlikarica" Đani Fajman kazao je kako država "mora iznaći sredstva ako želi da igramo zajedničku utakmicu na tržištu".

Ako se ta sredstva ne nađu, mi ćemo biti daleko slabiji i prijeti nam krah. Ovi ljudi danas nisu ovdje zato što im je dobro, svi oni imaju posla na svojim farmama, a tu su jer nemaju drugog izlaza, kazao je Fajman okupljenim novinarima. Mljekari namjeravaju ustrajati u svojim zahtjevima te su spremni, kako su rekli, "prosvjedovati ako treba sve do Uskrsa".

Prosvjednicima je danas potporu dao i pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović koji je istaknuo kako županija podupire njihove zahtjeve najavivši pritom i financijsku pomoć. (Hina/jk)

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox