MMF postaje sve bogatiji

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde nada se da će se ovoga tjedna postići široki konsenzus o povećanju kapaciteta MMF-ova fonda za financijsku pomoć državama posrnulima pod teretom dugova iznad 400 milijardi dolara, iako bi moglo proći još neko vrijeme prije nego zemlje preuzmu konačne financijske obveze, piše jedan talijanski poslovni list.

Stvarno se nadam da ćemo ovaj tjedan doći do kritične mase fonda iznad 400 milijardi dolara. Odlučni smo poduzeti sve što možemo, rekla je Lagarde u intervjuu za list Il Sole 24 Ore. Spremna sam ostaviti otvorenim ovaj predmet nekoliko tjedana: neke zemlje trebaju malo više vremena kako bi odluke o financiranju odobrili njihovi parlamenti, dodala je.

Očekuje se da će pitanje financijskog kapaciteta MMF-a biti na rasporedu sastanka ministara financija skupine G20 krajem tjedna u Washingtonu. Lagarde je ponovila da je potreba za povećanjem kapaciteta MMF-ova fonda sada manja u odnosu na kraj prosinca. Ukupna procjena rizika je nepromijenjena, ali sada je travanj i neke zemlje već su podigle na tržištima više od pola onoga što im je potrebno za 2012., tako da se naša procjena smanjila, istaknula je Lagarde.

Japanska vlada danas je obećala MMF-u zajam od 60 milijardi dolara u nastojanju da se spriječi širenje europske dužničke krize. Japanski ministar financija Jun Azumi najavio je odobravanje hitnog zajma, a bit će isplaćen iz deviznih pričuva te zemlje. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox