MMF snizio prognoze gospodarskog rasta za Aziju

Međunarodni monetarni fond snizio je prognoze rasta za azijska gospodarstva zbog bojazni vezanih za dužničku krizu u eurozoni i obnovljenu zabrinutost za stanje u američkom gospodarstvu.

Strahovanja za dva velika izvozna tržišta nesumnjivo su povećala rizike za slabljenje gospodarskog rasta u Aziji, ističu u MMF-u. Stoga je prognoza prosječnog rasta azijskih gospodarstava u 2011. i 2012. snižena na 6,3 odnosno 6,7 posto. U travnju MMF je predvidio prosječnu stopu rasta u obje godine od oko sedam posto.

Pritom u međunarodnoj organizaciji upozoravaju na rizik odljeva kapitala iz regije i na mogućnost da inozemni ulagači smanje značajnu prisutnost na azijskim tržištima, koju proširuju od 2009. Inflacija je također i dalje visoka u brojnim azijskim zemljama, primjećuju u MMF-u. Dodaju istodobno da bi nakon što ove godine dosegne vrhunac rast potrošačkih cijena mogao usporiti, slijedom postupnog slabljenja cijena hrane i energije.

Dužnosnici azijskih zemalja moraju voditi računa o tome da amortiziraju rizike po rast i da

istodobno ograniče nepovoljan utjecaj dugotrajne blage monetarne politike na inflaciju. Od njih se traži vrlo delikatno balansiranje, zaključuju u MMF-u. (Hina/HT)

 

 

 

Foto: www.naharnet.com


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox