Mogao bi i Horvatinčić u pastire

Ekološka udruga Eko Kvarner protivi se planiranoj izgradnji marina u Lovranu i Nerezinama na Lošinju zato što bi se tako "narušio turistički potencijal tih odredišta, ugrozio okoliš te smanjila kvaliteta života mještana", navedeno je na konferenciji za novinstvo u Rijeci.

 

Predsjednik novog ogranka Eko Kvarnera u Lovranu Ivor Vio istaknuo je da je planirana izgradnja marine u Lovranu, koju smatra predimenzioniranom, neprovediva zbog onečišćenja mora nasipavanjem, narušavanja identiteta i kulturne baštine mjesta, utjecaja na podzemne vodotokove koji tu s Učke završavaju u moru, mogućeg zagušenja prometa i smanjenja kupališta. Slično je i u Nerezinama.

Eko Kvarner traži da se ti projekti izbace iz prostornog plana Primorsko-goranske županije koji je u pripremi. Udruga ocjenjuje pozitivnom odluku Primorsko-goranske županije da izradi posve novi prostorni plan, za razliku od većine županija koje donose samo izmjene i dopune, te izražava zadovoljstvo uvođenjem obveze strateške procjene utjecaja na okoliš.

Eko Kvarner također upozorava na planirani projekt i gradnju turističkog kompleksa na zapadnoj obali otoka Krka, navodno u organizaciji poduzetnika Tomislava Horvatinčića. Taj projekt, rekao je Vio, kontroverzan je najviše zbog činjenice da je zemljište kupovano kao poljoprivredno, a sad se pritišće da se ono prenamijeni u građevinsko i namijeni turizmu. Kad je već kupio zemljište kao poljoprivredno, neka se time i bavi. I premijerka je kazala da su nam potrebni pastiri - rekao je Vio. (Hina/MJ)

 

Foto: www.marina-nerezine.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox