Mogu li Europska i Afrička unija pronaći zajedničko rješenje za Libiju?

Europska unija će u petak u Adis Abebi sudjelovati na konferenciji koju je sazvala Afrička unija, u nadi da će pronaći zajedničko rješenje za prekid sukoba u Libiji, rekao je visoki europski diplomat.

 

Puno je zajedničkih točaka u stajalištima dviju unija (europske i afričke)" o krizi u Libiji - ocijenio je diplomat Nick Westcott, savjetnik za Afriku europske visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Želimo se osloniti na te zajedničke točke kako bismo pronašli rješenje koje svi želimo, a to je prekid pokolja i otvoren politički proces koji odražava legitimne težnje libijskog naroda - dodao je Westcott na tiskovnoj konferenciji u Nairobiju.

Westcott koji boravi u posjetu istočnoj Africi doći će koncem tjedna u Adis Abebu gdje će sudjelovati na konferenciji o Libiji koja bi se trebala održati u petak.

Odbor AU-a za Libiju pozvao je u nedjelju na održavanje te konferencije s predstavnicima Arapske lige, Organizacijom islamske konferencije (OCI), EU-a i UN-a. Cilj je, navodi taj odbor, "uspostaviti mehanizam stalne konzultacije i usuglašenog djelovanja" radi izlaska iz libijske krize.

Taj odobor AU-a koji čine petorica predsjednika država, pozvao je u nedjelju na "trenutačni prekid svih neprijateljstava", dan nakon zračnih udara koje je međunarodna koalicija pokrenula na temelju rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti. Afrička unija podsjeća ipak da se "zauzima za poštovanje jedinstva i cjelovitosti libijskog teritorija" i da "odbacuje svaku stranu vojnu intervenciju bez obzira kakva ona bila". (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox