Moguća obnova proizvodnje u Kraljevici

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U prostorima Brodogradilišta Kraljevica u stečaju moguća je obnova proizvodnje uz zapošljavanje nekoliko stotina radnika, izjavili su danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević nakon sastanka na kojem su razgovarali o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta. 

Proizvodnja bi prema Vrdoljakovim riječima bila pokrenuta nakon što se pravno riješi davanje prostora brodogradilišta u koncesiju zainteresiranim poduzetnicima. Vrdoljak nije konkretizirao o kojim se poduzetnicima radi, no kako se doznaje riječ je o dvojici domaćih poduzetnika koji bi proizvodili manja sportska i luksuzna plovila. Poteškoća s Europskom komisijom pritom ne bi bilo budući da u pitanju ne bi bila državna jamstva brodogradilištima jer se bi se radilo o novom, privatnom poduzeću, a i ne bi se proizvodili veliki brodovi pa ne bi bilo probijeno ograničenje tonaže koje je Hrvatska dogovorila s EK-om.

Na nama je sada da pronađemo model kako bismo na mjestu, gdje smo nažalost izgubili stotine radnih mjesta, stotine ljudi vratili na posao, rekao je Vrdoljak, dodajući da se proizvodnja na prostorima brodogradilišta Kraljevica ne može pokrenuti bez nekoliko stotina radnih mjesta.

Ozren Matijašević kazao je da je na skupštini vjerovnika Brodogradilišta Kraljevice zaključeno da se ispita mogućnost koncesioniranja prostora brodogradilišta za obavljanje gospodarske aktivnosti te da konkretan interes postoji. Za grad Kraljevicu bi nova proizvodnja i zapošljavanje značili jednako kao održavanje Brodosplita na životu za Split, rekao je Matijašević.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim brodogradilištima - pitanju preuzimanja 3. maja od Uljanika, statusu ugovora za Brodotrogir te Brodosplitu, izvijestio je ministar Vrdoljak. Najavio je nastavak otvorene komunikacije sa sindikatima i njihovo redovno izvještavanje o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox