Moj mobitel je pametan

Što uopće znači pametan telefon? Iako se radi o najobičnijem prijevodu riječi smartphone, bez ikakve prilagodbe našem jeziku,
pametni telefoni (pametni mobiteli) su zaista nešto pametniji od običnih mobitela, nećemo reći manje pametnih. Prema definiciji, pametni mobiteli su oni mobiteli koji posjeduju operativni sustav koji omogućuje različite prilagodbe sučelja, mogućnost otvaranja i mijenjanja podataka i dokumenata, mogućnost sinkronizacije podataka, pristup bazama podataka, sve mrežne povezivosti dostupne na tržištu. Drugim riječima, mogućnosti koje inače koristimo na računalu možemo obavljati i na pametnim mobitelima.

 

Koji mobitel odabrati - pametni ili obični?

Ukoliko mobitel želite koristiti samo za telefonske pozive i slanje SMS poruka, tada birajte obični mobitel, ali ipak pripazite na njegov poslovni dizajn. Danas se na tržištu mogu pronaći mobiteli koji dizajnom ciljaju na poslovne ljude, a u pravilu koštaju 1 kunu u slučaju pretplate i potpisivanja ugovora.
Ipak, ako želite biti što bliži poslu čak i kada niste na poslu – vozite se, na putovanjuste, odmoru, tada je smartphone jedini
pravi odabir. Na tržištu se nalazi više različitih smartphone platformi, a prema brojnosti najpopularniji je Symbian, slijede ga BlackBerry, Android, Apple, Windows Mobile… Razlike između njih su velike, ponajprije u grafičkom sučelju i upotrebljivosti, ali im je svima zajednička karakteristika mogućnost obavljanja svih funkcija koje se očekuju od pametnih telefona, a koje smo već nabrojali.
I dok je Symbian već vrlo zastario te se čekaju nove inačice, BlackBerry je nedavno na tržište izbacio svoju pestu verziju softvera.

 

 

Danas sve više news web portala ima aplikaciju putem koje korisnici prate njihove vijesti, bez potrebe za odlaskom na njihovu web stranicu. Vijesti same pristižu na mobitel.

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju Poslovnog savjetnika.

 

 

Naslov članka: Moj mobitel je pametan

Autor: Krunosalv Čosić, dip.ing.

Izvor: Poslovni savjetnik, listopad 2010, broj 71, str. 128 - 130

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox