MojPosao: Raste broj oglasa za posao

Foto: Shutterstock

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao prošle je godine objavljeno preko 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Najtraženija zanimanja u 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, administrator i terenski komercijalist. Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u prodaji (trgovini) - 24 posto oglasa i 30 posto životopisa, turizmu i ugostiteljstvu - 18 posto oglasa i 18 posto životopisa, te u administrativnim zanimanjima - 9 posto oglasa i 22 posto životopisa, objavio je danas MojPosao. S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2012. je objavljeno ukupno 52 posto oglasa za stalno zaposlenje, što je 3 posto manje nego u 2011. Također, 52 posto oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. U 13 posto objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 6 posto oglasa odnosilo se na studentske poslove.

Takvi pokazatelji naznačuju skorašnju fleksibilizaciju tržišta rada koja se planira uvesti izmjenama Zakona o radu, ocjenjuje MojPosao. S druge strane, 96 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no više od polovice ih je bilo zainteresirano i za honorarni rad (57 posto). Gotovo trećina (31 posto) spremna je na radni odnos na pola radnog vremena, a 14 posto na sezonski posao. Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili onima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao, kaže se u priopćenju.

Poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51 posto oglasa, dok je, s druge strane, 54 posto posloprimaca u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 31 posto oglasa i 21 posto životopisa. U 41 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, od čega se u najvećem broju oglasa tražilo napredno znanje engleskog jezika (58 posto oglasa). Najviše posloprimaca u svojim online životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (40 posto), dok ih čak petina (20 posto) navodi profesionalno poznavanje. Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22 posto posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika, a na trećem mjestu je talijanski čije temelje poznaje 10 posto tražitelja posla.

Manje se traže informatičari

U odnosu na prethodnu godinu poslodavci su manje tražili informatičke vještine - u 28 posto oglasa traženo je poznavanje rada na računalu, a u 2011. to je bilo traženo u 31 posto oglasa. Pritom se u većini traži poznavanje rada u Wordu (91 posto) i Excelu (89 posto). U gotovo polovici oglasa (48 posto) tražilo se radno iskustvo, i to prosječno dvije godine i osam mjeseci. Tijekom 2012. godine poslodavci su objavili 460 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto, što je u odnosu na 2011. godinu 18 posto manje oglasa. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox