MOL zaradio javnu opomenu

Uprava Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je mađarskom MOL-u naložila "prestanak istupanja u javnosti s neprovjerenim informacijama u pogledu trgovanja dionicom Ine" te je MOL-u izrekla javnu opomenu.

Hanfa u obrazloženju rješenja ističe da je u postupku nadzora, uvidom u više medijskih napisa, utvrdila da je 15. prosinca, na konferenciji za novinare glasnogovornik MOL grupe u Hrvatskoj Domokos Szollar iznio niz tvrdnji i ocjena koje se odnose na trgovanje dionicom Ine od 14. i 15. prosinca na uređenom tržištu Zagrebačke burze.

Agencija je u postupku nadzora ocjenila da javne, putem medija dane izjave o netransparentnoj, nepoštenoj, nejasnoj i neprijateljskoj akciji, a koje je iznio glasnogovornik MOL-a predstavljaju informacije koje mogu dati lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicom društva INA.

Hanfa je u postupku nadzora utvrdila da ne postoje elementi koji ukazuju da se dionicom Ine na tržištu ne trguje fer, uredno i djelotvorno, u skladu sa zakonskim zahtjevima trgovinske transparentnosti.

Hanfa u obrazloženju ističe i kako krajnje neprimjerenim smatra javno prozivanje Agencije od strane MOL-a za izricanjem nadzornih mjera, te to smatra zadiranjem u zakonom utvrđenu samostalnost i neovisnost Agencije u provođenju svojih zakonskih ovlasti. (Hina/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox