Mostar: Dogovor vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka

Čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, te SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usuglasili su na sastanku u petak u Mostaru da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade, skoro jedanaest mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH, potvrdili su sudionici razgovora.

 

Kandidat HDZ-a BiH za mandatara za sastav nove vlade HNŽ-a Denis Lasić rekao je da je postignut djelomičan dogovor oko raspodjele ministarskih mjesta u budućoj vladi. O resorima smo započeli razgovore, no ništa precizno nismo dogovorili. Sporna su ministarstva obrazovanja i zdravstva - rekao je Lasić.

Kandidat za mandatara odbacio je mogućnost da HSP BiH, koji je dio vladajuće većine sa SDP-om i SDA u Federaciji BiH, pripadne ministarsko mjesto u HNŽ-u gdje u skupštini imaju tek jednoga od 30 zastupnika. HSP nije dio ove priče. Oni neće biti dio parlamentarne većine u županiji i uopće neće biti dio vlasti - pojasnio je Lasić.

Po riječima predsjednika Županijskog odbora SDP-a Anera Žuljevića, ova stranka inzistira na preciznom dogovoru o prioritetima u radu buduće vlasti. O zajedničkoj uspostavi vlasti u HNŽ-u ranije su načelni dogovor postigli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox