Može li Kina pobijediti u valutnom ratu?

Gospodarska situacija u Kini više nije bajna. Spektakularni gospodarski rast polagano usporava i investitori na financijskim tržištima su u strahu da bi se usporavanje moglo proširiti na ostatak svijeta te možda čak uzrokovati novu globalnu recesiju. Naime, na temelju usporavanja građevinskog sektora i neodrživog rasta cijena dionica na burzi u Shanghaiju, u drugom dijelu prošle godine počela je masovna rasprodaja dionica koja još uvijek traje.

Od početka godine referentni indeks Shanghaijse burze pao je dodatnih 17% što je uzrokovalo značajni pad i na većini ostalih svjetskih burzi. Kineski valuta - renminbi (yuan) slabi već dvije godine, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa tečaj USD/CNY iznosi 6,5888 što je najslabiji tečaj CNY u posljednjih pet godina. Panika na burzi na temelju koje je samo u prosincu iz Kine izvučeno preko 170 milijardi dolara stranog kapitala mogla bi dodatno usporiti gospodarski rast koji bi u zadnjem kvartalu 2015. godine trebao iznositi 6,9%.

Službeni podatak o gospodarskom rastu biti će objavljen u noći sa ponedjeljka na utorak. Budući da je maksimalni mogući gospodarski rast prioritet kineskih vlasti, centralna banka će poduzeti što god je potrebno ga se ubrza.

Najjednostavniji način za kratkoročno poboljšanje gospodarske situacije jest povećanje izvoza koji je već desetljećima najvažniji motor gospodarskog rasta u Kini. Izvoz se može povećati slabljenjem valute što dovodi do situacije u kojoj su kineski proizvodi u inozemstvu jeftiniji, a strani proizvodi u Kini skuplji. Poticanje gospodarskog rasta na ovaj način naziva se valutni rat i posljednjih nekoliko godina praktički da nema važnije države koja su u njega nije uključila. Dodatan razlog za slabljenje kineske valute je jačanje američkog dolara u odnosu na većinu drugih svjetskih valuta. Budući da je tečaj kineske valuta usko vezan za američki dolar, zajedno sa jačanjem dolara, jača i renminbi (yuan) što iz kineske perspektive trenutno nije poželjno.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će kineska centralna banka, koja je već nekoliko puta u zadnjih godinu dana oslabila valutu, nastaviti sa istom praksom. Naizgledniji scenarij je dodatno slabljenje yuana od nekoliko posto u tijeku 2016. godine. No budući da svaka devalvacija bez obzira koliko mala bila uzrokuje paniku na financijskim tržištima, postoji mogućnost da Kineska narodna banka neće htjeti cijele godine biti u fokusu financijskih tržišta i smirivati ih, nego jednokratno devalvirati valutu za 10% ili više te jednim potezom pera značajno pomoći gospodarstvu. PS/S.P. 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox