Mravak sklopio nagodbu s USKOK-om

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio je nagodbu s USKOK-om i priznao da je 2007. po nalogu glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600 000 kuna u zamjenu za zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci, piše vjesnik.hr

Ovom nagodbom USKOK je dobio prvu osobu koja će se nakon što je osuđena u drugom predmetu pojaviti kao svjedok tužiteljstva u slučaju Fimi media. Iako to nije dio slučaja Fimi media predmet je izravno vezan uz Fimi Mediju. Radi se o slučaju Monting PIM  gdje se Mravka sumnjiči da je zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem i članom Uprave HEP-a Željkom Kljakovićem Gašpićem u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ante Matića i Ljube Bušića zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je 'pokriveno' kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

Navodno su se Matić i Bušić već ranije nagodili s USKOK-om za uvjetne kazne jer su bili davatelji mita. Istraga je prije nekoliko mjeseci bila spojena sa slučajem Fimi medija ali je USKOK nedavno podignuo zasebnu optužnicu za taj slučaj. Transakcija od 600.000 kuna je navedena i kao dio istražnog naloga protiv Ive Sanadera, ali i pravne osobe HDZ-a u slučaju Fimi media. Nagodbu bi uskoro trebalo formalizirati i optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Prema novom zakonu o kaznenom postupku, sud je dužan jedino provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu te ih, ako jesu, mora potvrditi. (HT)

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Boris Scitar/PIXSELL 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox