Mravku potvrđena nagodba: Službeno postaje svjedok protiv HDZ-a

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak osuđen je na godinu i pol dana zatvora na temelju nagodbe s USKOK-om kojem je priznao da je 2007. po nalogu tadašnjeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600 tisuća kuna.

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda prihvatilo je na ročištu zatvorenom za javnost nagodbu Mravka i USKOK-a, nakon čega je Mravak novinarima ispred Suda izjavio da je još prije godinu i pol rekao da će se braniti istinom te da je to dužan i učiniti bez obzira na posljedice za njega.

Njegov branitelj Branko Šerić kazao je da u slučaju pravomoćnosti presude Mravku preostaje odslužiti godinu dana zatvora, jer je ostatak već ranije odslužio u pritvoru.

USKOK je početkom studenog Mravka optužio zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem i članom HEP-ove uprave Željkom Kljakovićem Gašpićem jer su 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljube Bušića i Ante Matića zatražili dva milijuna eura mita za poslove gradnje pogona termoelektrana.

Bušić i Matić Mravku su isplatili 600 tisuća kuna mita koje je on proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a po čijem je nalogu Mravak navodno i tražio mito. U medijima se zbog toga nagađa da je USKOK na nagodbu s Mravkom pristao kako bi postao svjedok u slučaju Fimi media, gdje je uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te više fizičkih i pravnih osoba optužen i HDZ u čije se crne fondove navodno slijevao novac izvučen iz ministarstava i javnih poduzeća.

Šerić je danas novinarima okupljenima ispred Suda potvrdio da je Mravak u slučaju Fimi media dobio "parcijalni imunitet te da će biti svjedok optužbe".  (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox