Multikulturalizam: Do jučer su se hvalili njime, sada ga pljuju

Ujedinjena Europa, zajedništvo različitosti i sične ideje na kojima je zasnovana Europska unija, izgleda gube tlo pod nogama. Nakon njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Davida Camerona, i francuski predsjednik Nicolas Sarcozy izjavio je da je multikulturalizam - promašaj, piše index.hr.

 

Francuski predsjednik je u televizijskom intervjuu pozvao na obnavljanje francuskog identiteta. Previše smo bili usredotočeni na identitet osoba koje dolaze, a nedovoljno na identitet države koja ih je primila - kazao je.
I britanski premijer je prošlog tjedna rekao sličnu stvar. On je pak istaknuo da je dugogodišnja politika u njegovoj državi bila promašaj te pozvao na bolju integraciju mladih muslimana kako bi se lakše borili s rastućim "domaćim" ekstremizmom.

Bivši španjolski premijer Jose Maria Aznar i bivši australski premijer John Howard su isto posljednjih mjeseci priznali da multikulturalizma nisu pridonio uspješnoj integraciji imigranata.

A kako bi Hrvatska reagirala u vezi toga? Vjerojatno onako kako joj Europa kaže. Dakle, u ovom trenutku bi bila protiv multikulturalizma. (MJ)

 

Izvor: www.index.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox