Na ''bauštelu'' u Njemačku, na ''bauštelu'' iz Njemačke...

Njemačka je jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti rastom zaposlenih, međutim i dalje njena radna snaga voli posao u tuđini. Riječ je o građevincima, kuharima, konobarima...

 

Savezni je ured za zapošljavanje izvjestio kako je otišlo 1500 građevinaca te isto toliko ugostiteljskih djelatnika, prenosi nacional.hr. Ukupna brojka odbjeglih je gotovo 9.500 Nijemaca, što je za 4 posto manje nego prošle godine. Taj podatak govori kako su neki ipak odlučili nezaposlenost zaliječiti u svojoj domovini.

Oni koji su se odlučili krenuti ''trbuhom za kruhom'' ostajali su u susjednim zemljama poput Švicarske, Austrije i Nizozemske. Direktorica njemačkog Zavoda Monika Varnhagen ističe kako su ovi radnici u inozemstvu veoma traženi, jer je i obrazovanje za zanatlije u Njemačkoj na dobrom glasu, piše nacional.hr.

Njemačka nije zadovoljna jer odlaze prvenstveno mladi i muškarci (71%). Najviše se traže građevinski radnici za završne radove, tapetari i soboslikari te oni iskusni u hoteljerstvu.

Posao će se naći i za one s čudnim zanimanjima, poput izučenog voditelja psećih zaprega. Iako za njega posla u Njemačkoj nije bilo, svoju zaradu će osigurati u Norveškoj. (S.J.)

 

Izvor: www.nacional.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox