Na rukovodećim položajima u ICT-u samo 28 posto žena

U organizaciji tvrtke Hewlett-Packard održana je konferencija pod nazivom „Snaga IT-ja u ženskim rukama“. Konferencijom je promovirana važnost ulaganja u kontinuiranu edukaciju, obrazovanje i cjeloživotno školovanje te su predstavljena iskustva i primjeri uspješnih žena iz domaćeg ICT sektora.

Tvrtka Hewelett-Packard u sklopu konferencije predstavila je HP Edukacijski centar te portfolio edukacijskih usluga, koje obuhvaćaju  niz stručnih i specijalističkih treninga namijenjenih tvrtkama sa ciljem ostvarenja i maksimiziranja njihove poslovne vrijednost i vrijednosti njihove investicije u IT.

Tvrtke i organizacije danas se bore za rast i opstanak na visoko konkurentom tržištu, gdje se ekonomske i tehnološke promjene odvijaju velikom brzinom. Sve je veći naglasak na inovativnosti, kreativnosti i fleksibilnosti radne snage. Ovi su trendovi prepoznati svugdje u svijetu, kao i u Hrvatskoj te raste važnost i potreba za ulaganjem u usavršavanje i razvoj talenata, specifičnih vještina i dodatnih sposobnosti zaposlenika – odnosno važnost ulaganja u kontinuiranu dodatnu edukaciju, naglasila je Irena Čengić, voditeljica edukacijskih usluga iz tvrtke Hewlett-Packard koja je okupljenim sudionicama predstavila portfolio HP edukacijskih usluga.

Iznadprosječni prihodi

Prema podacima zadnjeg provedenog istraživanja od strane ureda za e-Hrvatsku, broj žena u domaćem ICT sektoru manji je u odnosu na broj njihovih muških kolega, tek trećina, premda ukupno čine 46 posto radnog stanovništva Hrvatske. Od ukupnog broja žena u ICT-u, njih oko 28 posto nalazi se na nekom rukovodećem položaju.

Zanimljiv je podatak da prihodi žena u ovom sektoru značajno nadmašuju hrvatski prosjek, a i same ispitanice iskazale su zadovoljstvo odabirom ICT karijere koja je dinamična, raznolika te omogućava kontinuirano usavršavanje i ulaganje u stjecanje novih znanja i vještina.

Podaci Europske komisije upozoravaju kako se udio žena u ICT zanimanjima zadnjih godina smanjuje. Čak četiri petine zaposlenika europske ICT industrije su muškarci, usprkos sve većoj prisutnosti informacijskih tehnologija u svakidašnjem životu i mnogobrojnim prilikama koje ta dinamična industrijska grana nudi za osobni i stručni razvoj. (PS/JK) 

 

 

Foto: Irena Čengić, voditeljica edukacijskih usluga iz tvrtke Hewlett-Packard

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox