Na sljedećim izborima Hrvatska će imati 300.000 birača manje?

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o registru birača. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da su se Prijedlogom novog Zakona nastojala riješiti pitanja koja će doprinijeti sređivanju popisa birača.

U odnosu na popis birača iz važećeg zakona novi popis dobit će dimenziju koja će mu osigurati točnost i ažurnos, dodao je. Predloženim rješenjem postojat će dvije evidencije, registar birača i popis birača. Registar je elektronička baza o biračima koji imaju biračko pravo i vodi se po službenoj dužnosti kroz tri evidencije, onih sa stalnim boravištem u Hrvatskoj, onih koji nemaju trajno boravište u Hrvatskoj, te državljana EU, objasnio je ministar.

Smatramo da bi ova tri mehanizma trebala bitno utjecati na promjenu percepcije javnosti o nesređenosti popisa birača, a isto tako dobili bismo popis birača koji u najvećoj mjeri odgovara istinitom stanju, rekao je.

Ako se prihvati takav prijedlog zakona, u Hrvatskoj bi umjesto 4,1 milijuna u popisu birača imali oko 3,8 milijuna birača, možda nešto manje, istaknuo je ministar Bauk.

Ako ovo riješimo u prvoj godini mandata ne samo da smo ispunili izborno obećanje nego smo u zonu povjerenja stavili i jedan vrlo delikatan instrument koji je do sada još jedini bacao sjenu i sumnju na regularnost hrvatskih izbora, dodao je premijer Milanović. (jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox