Nacionalni park Mljet obilježava 50. obljetnicu

Nacionalni park Mljet ove godine obilježava 50. obljetnicu proglašenja Nacionalnim parkom, a tim povodom od početka godine održana su brojna događanja posvećena prirodnoj i kulturnoj baštini otoka Mljeta, doznaje se od ravnatelja Nacionalnog parka Mljet Osvina Pećara.

Središnji događaj bit će u Zagrebu, gdje će se prirediti dvije izložbe. Naime, u srijedu, 10. studenoga, u Hrvatskom državnom arhivu bit će otvorena izložba "NP Mljet 1960.-2010.", na kojoj će biti izloženi mljetski akvereli akademskog slikara Nenada Opačića, povijesni likovi otoka Mljeta u drvetu autora Zvonimira Hazdovca kao i fotografije mljetskog Nacionalnog parka iz fundusa Hrvatskog državnog arhiva.

U četvrtak, 11. studenoga, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) bit će upriličena multimedijalna izložba "Mljet 1960.-2010." na kojoj će, uz ostalo, biti izložene umjetničke fotografije Marije Braut, Ive Pervana, Darka Bavoljaka, Mire Andrića, Tihomira Makovca i Osvina Pečara, video projekcija Hrvoja Juvančića i Vlade Onofrija te će biti predstavljena arheologija, podvodna arheologija, etnologija, botanika i geologija Mljeta.

Tim su izložbama prethodile izložbe u dubrovačkoj palači Sponza te u samostanu Sv. Marije na otočiću na Mljetu. Također održana su dva simpozija na temu kulturne i prirodne baštine otoka Mljeta, na kojima je predstavljen što se sve napravilo u Nacionalnom parku u posljednjih 15 godina.

Mljetski Nacionalni park od početka godine posjetilo je oko 90 tisuća posjetitelja, što je više u usporedbi s istim razdobljem lani, ističe ravnatelj Osvin Pečar.

Za iduću godinu, kazao je, planirana su određena ulaganja i u infrastrukturu Nacionalnog parka, a najveća investicija trebao bi biti katamaran za prijevoz putnika po jezeru čija će gradnja koštati preko tri milijuna kuna. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox