Nacionalni plan zapošljavanja: Nezaposlenost će početi padati sredinom 2013.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Rijeci je na skupštini Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Primorsko-goranske županije predstavio Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja najavivši da će se broj nezaposlenih početi smanjivati u sredini 2013. paralelno s očekivanim povećanjem ulaganja.

Ocijenio je da će broj nezaposlenih, kojih je sada oko 320.000 tisuća, nakon sezonskog zapošljavanja tijekom ljeta, ujesen ponovno rasti. Prve učinke smanjenja broja nezaposlenih imat ćemo u sredini 2013., kada se očekuje i porast ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta, rekao je. Ukazao je na potrebu razvijanja poslovnog morala i kod poslodavaca i kod radnika. Podsjetio je da je u Hrvatskoj prije 20 godina bilo oko dva milijuna, a sada oko 1,35 milijuna zaposlenih, dodavši da za teškoće nisu krivi umirovljenici, da je njihov broj takav kakav jest, a da moramo raditi na otvaranju novih radnih mjesta.

Mrsić je naveo da je cilj Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja da u vremenima kada se ne otvaraju radna mjesta pripremimo nezaposlene na trenutak kada će se radna mjesta otvoriti. Podsjetio je na mogućnost stručnog osposobljavanja mladih za rad bez zasnivanja radnog odnosa i u tvrtkama koje nisu u javnom sektoru. Rekao je da je bilo "puno povika" zbog svote od 1600 kuna, koju će mladi dobivati i da se nada da će se ta svota povećati te je naglasio da to nije plaća, ali da mladi imaju priliku steći nova znanja.

Obrtnici će također moći primati naučnike, od sada ne samo na jednu nego na dvije godine, rekao je Mrsić dodavši da će svi poslodavci koji se ne budu držali ugovora biti sankcionirani. Podsjetio je i na mjeru zapošljavanja osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje, na osnovi čega poslodavac, koji ih zaposli, može godinu dana ostvarivati porezne olakšice. Riješit će se i problem sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, čime će se radnicima omogućiti da legalno, s plaćenim doprinosima rade te poslove, rekao je Mrsić. Najavio je da bi na jesen ove godine trebao biti izrađen prijedlog novog zakona o stalnom sezoncu, koji će regulirati tu vrstu zapošljavanja i osigurati kvalitetan kadar u turizmu. Ministar Mrsić pozvao je sve zainteresirane da se uključe u povlačenje sredstava iz novih EU fondova u području rada koji će nam biti raspoloživi od srpnja 2013., kada Hrvatska postaned članica EU. (Hina/HT)

 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox