Nafta oko 114 dolara na londonskom tržištu

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu iznad 114 dolara, poduprte većim kupovinama nakon jučerašnjeg oštrog pada, no pritisci na njihovo daljnje slabljenje ostaju s obzirom na veće zaziranje ulagača od rizika i snažan dolar.

 

Cijena barela nafte na londonskom tržištu za isporuke u kolovozu, nakon jučerašnjeg isteka ugovora za isporuke u srpnju, porasla je za 1,03 dolara i iznosila je 114,04 dolara. Na njujorškom tržištu barel je poskupio 49 centa, na 95,3 dolara.

 

Podršku cijenama pružio je pad američkih zaliha u prošlom tjednu

Trgovci i analitičari su pak mišljenja da opći trend ostaje silazan, s obzirom na novi val loših gospodarskih pokazatelja iz Sjedinjenih Država, grčku dužničku krizu i pojačanu nesklonost ulagača rizičnijoj imovini, zbog čega su se ulagači okrenuli sigurnom utočištu, američkom dolaru.

Ne bih previše pažnje pridavao današnjem rastu cijena jer općenito i dalje prevladava negativno raspoloženje - kazao je Carsten Fritsch, analitičar u frankfurtskom Commerzbanku.

Strah od širenja grčke krize proširit će se i na europske banke i na drugu imovinu. Mislim da smo se vratili rasponu od 110 do 118 dolara - kazao je Thorbjorn Bak Jensen, naftni analitičar u Global Risk Managementu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) pozvala je danas Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da poveća proizvodnju, ističući da će sezonska potražnja rafinerija u trećem tromjesečju porasti. Iako procjenjuje uravnoteženiji odnos ponude i potražnje u 2012. nego što je prethodno očekivano, trgovci nisu bili impresionirani.

Trgovac u Bache Commoditiesu Tony Machacek smatra da "izvješće IEA nije dovoljno da se stvori održiviji rast cijena" i očekuje nastavak trenda pada cijena. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox