Naftnim terminalima FBiH u Pločama i dalje prijeti stečaj

Foto: Shutterstock

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom je odbila biti sudužnikom "Naftnih terminala FBiH" sa sjedištem u Pločama kojima već 13. siječnja prijeti stečaj, a time i otpuštanje osamdesetak radnika iz Hrvatske koji su tamo zaposleni. 

Umjesto davanja dodatnih jamstava naftnim terminalima u Pločama federalna im je vlada preporučila da pokušaju postići izvansudsku nagodbu s britanskom tvrtkom "Deltagrip Trading" koja je i zatražila ovrhu nad imovinom terminala na ime odštete za ranije raskinuti ugovor o najmu. Nagodba bi se, kako stoji u vladinu priopćenju, trebala odnositi na produljenje sadašnjeg roka za stečaj za najmanje pet mjeseci, a da se u tom razdoblju pokušaju naći sredstva za isplatu odštete britanskoj tvrtki. 

Naftnim terminalima FBiH u Pločama stečaj je zaprijetio zbog zahtjeva za ovrhu što ga Deltagrip podnio na temelju presude Arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore sa sjedištem u Parizu koji je presudio kako su Terminali dužni britanskoj tvrtki nadoknaditi iznos od 15 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7,6 milijuna eura) na ime raskida ugovora o korištenju spremnika za naftu u Pločama. Na temelju te presude rješenje o ovrsi donio je sud u Sisku, a zbog toga je naftnim terminalima u Pločama već mjesecima blokiran i račun. Dugoročni ugovor o najmu raskinula je bosanskohercegovačka strana 2010. godine zbog čega je Deltagrip podnio tužbu i na kraju dobio i presudu u svoju korist.

Federalna je vlada u odluci od četvrtka istaknula kako pokušaj izvansudske nagodbe sa Deltagripom ne znači i konačno prihvaćanje presude arbitražnog suda, a Naftnim terminalima Ploče naložila je poduzimanje svih raspoloživih pravnih radnji kako bi se zaštitila imovina FBiH u Pločama. Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj pojasnio je novinarima kako se zapravo očekuje da pravorijek o svemu da hrvatsko pravosuđe jer presuda pariškog suda još nije pravomoćno priznata u Hrvatskoj, gdje je i sjedište Naftnih terminala FBiH. Evidentno je da je presuda već implementirana u skladu s rješenjem suda u Sisku, a prije priznavanja njene pravomoćnosti u Hrvatskoj što je protivno zakonima Hrvatske. Sve ovo nanosi štetu Terminalima tako da će biti pokrenut i određeni postupak protiv Hrvatske, izjavio je Trhulj.

Procjenjuje se kako je ukupna vrijednost naftnih terminala u Pločama, kojima upravlja FBiH, oko 300 milijuna eura, a prostire se na zemljištu veličine 150 tisuća četvornih metara. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox