NAJAVA: 1. nacionalno savjetovanje udruga

11.12.2014., Zagreb, u organizaciji časopisa Udruga.hr, cjelodnevna edukacija, 6 vrhunskih predavača-specijalista za rad udruga

Požurite s prijavama, ograničeni smo na 100 mjesta

JESTE LI ZNALI DA... je Sabor donio novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji će stupiti na snagu 1.1.2015. godine!

O EDUKACIJI! Cilj je educirati predsjednice/ke udruga i osobe koje djeluju u udrugama kako bi, sukladno novom Zakonu o udrugama i novom Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, zakonski što točnije vodili svoje udruge i bili upoznati s značajnim promjenama koje novi Zakoni donose, ali i bili dovoljno educirani o drugim aspektima važnim za vođenje i razvijanje poslovanja udruga u Hrvatskoj. Poseban dio savjetovanja posvećen je konkretnim odgovorima na vaša pitanja i novim zakonskim propisima, zatim kako udruga može doći do novca, kako aplicirati na EU natječaj, kako promovirati i voditi udrugu.

Vrijeme održavanja: 11.12.2014. (četvrtak) s početkom u 9:00 sati!

Mjesto održavanja: Zagreb, kongresni centar „Antunović“, Zagrebačka avenija 100a, dvorana Tomislav

P R O G R A M

8.30-9.00 Registracija sudionika

9.00-9.45 Zorislav Antun Petrović: Odnosi s javnošću i promocija udruge

Čemu uopće promovirati udrugu? Kako su udruge podijeljene prema ciljevima djelovanja te koje su razlike u promociji različitih tipova udruga-izravna promocija, medijska promocija, plaćena promocija. S kojim javnostima udruga ima kontakt te kako riješti neki specifični problem, odnosno postići konkretni cilj. Govorit ćemo i o načinu promocije udruge-internet promocija, vlastiti materijali, plaćeni oglasi, komunikacija s medijima, te kako oblikovati interakciju s zainteresiranom javnošću-internet stranica, osoba za kontakte i dr.

9.45-10.00 Odgovori na pitanja sudionika vezano uz predavanje

10.00-10.45 Saša Petar: Vođenje udruge

Vođenje udruga uvelike ovisi o ciljevima udruge, kao i o strukturi njenih članova. Ne postoji zajednički model vođenja, koji može biti univerzalno primjenjiv za sve udruge podjednako, čak ni kada se bave istim ili sličnim područjima interesa i aktivnosti. Ipak, postoje zajedničke teme koje mora uskladiti vođstvo svake udruge: definiranje ciljeva, interna i eksterna komunikacija, pregovaranje, lobiranje, kao i motivacija članova udruge. Najčešće neobvezujuća struktura članstva traži od voditelja udruga veliko znanje o „mekim“ vještinama vođenja, kako bi udruga trajala duže od trajanja početnog entuzijazma osnivača. 

10.45-11.00 Odgovori na pitanja sudionika vezano uz predavanje

11.00-11.30 Pauza

11.30-13.00 Anton Florijan Barišić: Kako pripremiti projekt za EU natječaj i post projektne radnje

Izrada projekta i ispunjavanje natječajne dokumentacije za projekte sufinancirane sredstvima EU zahtjeva specifična znanja. Izrada logičke matrice i proračuna projekta zahtjevaju poznavanje metoda planiranja projekta. Točne informacije nisu uvijek dostupne, a potencijalni korisnici bespovratnih sredstava trebaju se pridržavati određenih kompliciranih pravila.

Na predavanju će se polaznici ukratko upoznati s Europskom unijom i raspoloživim programima sufinanciranja, te će se objasniti koncepti i načini razvoja i pripreme projektnih prijedloga prihvatljivih za sufinanciranje od strene EU. Prezentirat će se praktična znanja potrebna za pripremu i izradu prijedloga projekta, a prema metodologiji koju zahtijeva EU, objasnit će se uvjeti i postupak izbora projekata, uspostavljanje partnerstava, i detaljno se obraditi sva potrebna dokumentacija u njenom administrativnom i tehničkom dijelu. Posebna pažnja bit će posvećena pripremi i izradi dijelova projekta, razumijevanju metodologije izrade projekata, kao i metodama evaluacije prijedloga projekata. Sudionike će se također upoznati s izvorima važnih i potrebnih informacija vezanim za financiranje projekata i načinom njihove uporabe, procedurama nakon predaje projektnih prijedloga, načinima uspješnog pregovaranja s Europskom komisijom.

13.00-14.00 Pauza (ručati možete u prizemlju kongresnog centra, samoposlužni restoran Lucija, cijena jednog menua je 40 kn)

14.00-14.45 Anton Florijan Barišić: Fundraising-kako do financijskih sredstava

Fundraising je izraz koji se najčešće koristi za prikupljanje financijskih sredstava od strane neprofitinih organizacija u svrhu provođenja određenih aktivnosti, projekata ili programa. Uključuje definiranje potrebnih sredstava, identifikaciju potencijalnih donatora, komunikaciju s donatorom, pripremu relevantne dokumentacije i pregovore oko sredstava.

Predavanje će objasniti  definiciju, koncepte, strategije i planiranje prikupljanja sredstava, te objasniti koji su dodatni kapaciteti, usko povezani sa prikupljanjem sredstava, suštinski značajni za postizanje financijske održivosti neprofitne organizacije. Teme koje će na ovom predavanju biti obrađene su:

 • ƒProgram i kapacitet pružanja usluga
 • ƒKapacitet upravljačke strukture
 • ƒKapacitet upravljanja financijama
 • ƒOrganizacijskana odgovornost
 • ƒTransparentnost

14.45-15.00 Odgovori na pitanja sudionika vezano uz predavanje

15.00-15.30 Pauza

15.30-16.15 Vesna Lendić Kasalo: Ciljevi i očekivanja Zakona o udrugama i financiranje udruga iz javnih izvora

 • Normativni okvir za djelovanje organizacija civilnog društva
 • Zašto novi Zakon o udrugama
 • Financiranje iz javnih izvora
 • Kriteriji, mjerila i postupci financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro
 • Obveze i odgovornosti udruga financiranih iz javnih izvora
 • Načela djelovanja udruga
 • Naziv udruge, registracija udruge, osnivanje i osnivači udruge
 • Članstvo u udruzi
 • Ciljevi i posljedice donošenja novog Zakona o udrugama

16.15-17.00 Božo Prelević: Pravni aspekt promjena novog Zakona o udrugama

 • Statut i statusne promjene
 • Upravljanje udrugom i tijela udruge
 • Nadzor nad radom udruge
 • Prestanak postojanja i djelovanja udruge
 • Odgovornost za obveze udruge
 • Skraćeni likvidacijski postupak udruge
 • Prijelazne i završne odredbe novog Zakona o udrugama

 17.00-17.45 Igor Milinović: Novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

17.45-18.00 Zaključak, rasprava i odgovori na pitanja


CIJENA KOTIZACIJE! Pretplatnicima časopisa Udruga.hr omogućili smo posebnu cijenu kotizacije od samo 556,00 kn + PDV 25% (ukupno 695,00 kn). Redovna cijena jedne kotizacije iznosi 672,00 kn + PDV 25% (ukupno 840,00 kn). U cijenu su uračunata predavanja prema progamu, pribor za pisanje, te skripte predavača. Prilikom akreditacije molimo našim kolegama uručite kopiju uplatnice, gotovinske uplate na licu mjesta ne primamo.

 

KAKO SE PRIJAVITI

Prijaviti se možete na jedan od sljedećih načina (molimo izaberite samo JEDAN način prijave):

 • ON LINE OBRASCEM – najbrži način je ispuniti on line obrazac, sve ostalo je naša briga. Obrazac se nalazi na poveznici www.udruga.hr/savjetovanje
 • E-MAILOM – svoje mjesto možete rezervirati i putem e-mail adrese info@udruga.hr (molimo u e-mailu nam pošaljite sljedeće podatke: naziv udruge, adresu i OIB, e-mail adresu ako je imate, imena sudionika iz vaše udruge za koje naručujete kotizacije).
 • TELEFONOM – pozivom na broj telefona 01/49 21 742 ili 01/49 21 737 možete također rezervirati svoje mjesto
 • POŠTOM – prijavnicu pošaljite na našu adresu: Centar za management i savjetovanje, 1. Gajnički vidikovac 5, 10000 Zagreb
 • FAX-om – prijavnicu faksirajte na broj 01 49 21 743

Napomena: Nakon što zaprimimo vašu prijavu, poslat ćemo vam predračun. Po primitku vaše uplate, vaše mjesto na savjetovanju bit će rezervirano. Broj sudionika na ovoj edukaciji je ograničen stoga svoje mjesto rezervirajte na vrijeme!


Više informacija možete dobiti na telefon: 01/49 21 742 ili 01/49 21 737 svakim radnim danom od ponedjeljka do petka od 8.00 do 16 sati ili na e mail info@udruga.hr. Pratite nas i preko Facebook profila, Udruga.hr

 

 

Vidimo se! Vaš časopis Udruga.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox