Najlakše ćete do posla ako ste prodavač ili konobar sa srednjom školom

Unatoč nastavku globalne ekonomske krize dogodili su se pozitivni pomaci na tržištu rada u 2011. godini. Na portalu MojPosao objavljeno je preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta, što je povećanje od 4% u odnosu prethodnu godinu.

Povećana aktivnost tražitelja posla se nastavila čemu u prilog govori i porast od 13% u broju novih i/ili obnovljenih životopisa u odnosu na 2010. godinu. 

U 2011. godini ponovno su bili najtraženiji prodavači, programeri i konobari, a slijede ih prodajni predstavnici, komercijalisti, kuhari, administratori i agenti u pozivnom centru

Najveća ponuda i potražnja zabilježene su u istim djelatnostima kao i 2010.:

-      Prodaja (Trgovina): 31% oglasa i 32% životopisa

-      Turizam i ugostiteljstvo: 15% oglasa i 18% životopisa

-      Financije i računovodstvo: 12% oglasa i 23% životopisa

Najvažnije iskustvo

U 2011. godini 79% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, što je 10% manje nego 2010. Od njih je čak trećina bila zainteresirana i za honorarni rad (30%).  I dalje najtraženiji zaposlenici sa srednjom stručnom spremom i radnim iskustvom

Potrebe poslodavaca u odnosu na 2010. godinu nisu se značajno mijenjale, isto kao niti profil tražitelja posla. U 48% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u prosjeku 2 godine i 11 mjeseci.

Važnost poznavanja najraširenijeg svjetskog jezika se zadržala. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika (42% oglasa).  U 23% oglasa poslodavci su tražili poznavanje rada na računalu. (PS/JK)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox