Najstarija banka na svijetu otpušta 4 600 zaposlenika

Posrnula talijanska banka Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) samo dan nakon što je prihvatila spasonosni zajam države objavila je da će do 2015. godine ukinuti 4.600 radnih mjesta.

Ta najstarija banka u svijetu pozajmit će tako od države oko 1,5 milijardi eura kako bi otplatila dugove i ojačala kapital, a prema strateškom planu za razdoblje od 2012. do 2015. godine smanjit će broj radnih mjesta i prodati određenu imovinu. Banka sa sjedištem u Toskani provest će nužne mjere kako bi do kraja godine dobila spasonosni zajam procijenjen u iznosu od oko 1,5 milijardi eura, kaže se u bančinom priopćenju.

Novi strateški plan "obuhvaća značajno jačanje kapitala, odlučne mjere za zaštitu kvalitete imovine, strukturalnu ravnotežu likvidnosti, te neovisnost u odnosu na Europsku središnju banku (ECB)". U talijanskoj vladi smatraju da moraju pomoći banci budući da je priznala da ne može pribaviti kapital od privatnih ulagača zbog postojećih vrlo promjenjivih uvjeta na tržištu u kontekstu produbljivanja krize u eurozoni.

BMPS će izdati obveznice rezervirane za državu u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde eura kako bi osigurala 1,5 milijardi eura koje joj je država ponudila za spašavanje i kako bi otplatila dug po državnom zajmu koji je uzela 2009., u jeku financijske krize. Do 2015. planira otplatiti tri milijarde eura duga. Banka utemeljena davne 1472. godine ujedno je najavila gašenje 400 podružnica i pokretanje online banke, navodi se u bančinom priopćenju. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox