A najtraženija zanimanja u 2010. bila su: prodavač, konobar i komercijalist

  U 2010. godini, koju je obilježila usporena gospodarska aktivnost, tržište rada nije doživjelo značajnije promjene u odnosu na prošlu godinu. Na portalu MojPosao (www.MojPosao.net) objavljeno je preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta. Osim broja objavljenih natječaja, valja istaknuti i činjenicu da je 39.000 osoba unijelo novi ili obnovilo postojeći životopis.

 U 2011. godini se ne očekuju velike promjene na tržištu rada, koje će se oporavljati postupno i kroz duži rok.

I dalje traženi prodavači, konobari i komercijalisti

Najtraženija zanimanja u 2010. bila su: prodavač, konobar, komercijalist, prodajni predstavnik, programer, asistent, administrator, referent, kuhar, knjigovođa.

 

 

 

 

 

 

U odnosu na 2009. godinu, nije bilo značajnih promjena vezanih za suficitarne i deficitarne kategorija zanimanja.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

-      Prodaja (Trgovina)- 25,2% oglasa i 14,9% životopisa

-      Turizam i ugostiteljstvo- 12,6% oglasa i 7,4% životopisa

-      Financije i računovodstvo- 9,8% oglasa i 12,7% životopisa

 

Najdeficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika ponuda poslova) u 2010. bile su „Skrb (o djeci, starijima…)“, „Proizvodnja i zanatske usluge“ te „Briga o ljepoti, sport“.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja (u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima) u 2010. bile su „Elektrotehnika“, „Promet, transport i pomorstvo“ te „Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo“.

 

Sve veći broj građana spreman raditi honorarni posao


S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2010. je objavljeno ukupno 70% oglasa za stalno zaposlenje, 38% za rad na određeno, 16% za honorarni rad, a 9% se odnosilo na studentske poslove. 
U 2010. godini budući da je objavljeno 3% manje oglasa u kojima se nudilo stalno zaposlenje nego godinu prije.

S druge strane, 89% posloprimaca je bilo zainteresirano za stalni posao, no čak ih je trećina bila zainteresirana i za honorarni rad (35%).  

Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su: prodajni predstavnik, dadilja, komercijalist, agent u pozivnom centru i prodavač. 


Poslodavaci najviše traže radno iskustvo

 

U 47% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u najviše oglasa (njih 58%) tražilo iskustvo od dvije do četiri godine, što je jednako kao i prošle godine.
Tijekom 2010. poslodavci su u najviše oglasa (njih 42%) tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se aktivno znanje engleskog jezika (47% oglasa), dok su poznavanje rada na računalu kao uvjet za dobivanje posla poslodavci istaknuli u 67% oglasa.

 

Zapošljavanje osoba s invaliditetom


Tijekom 2010. godine poslodavci su objavili 492 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. Najveći broj oglasa objavljen je u kategorijama „Prodaja (Trgovina)“, „Marketing, PR i mediji“ te „IT i telekomunikacije“. U većini oglasa tražila se srednja stručna sprema (43% oglasa), u 17% oglasa visoka stručna sprema, a u 30% oglasa stručna sprema nije bila bitna.

 

U inozemstvu se najviše traže građevinari i IT stručnjaci

Poslodavci su tijekom prvih šest mjeseci ove godine objavili i 265 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske.
 
Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je iz kategorije „Graditeljstvo, geodezija, geologija“, „IT, telekomunikacije“, „Turizam i ugostiteljstvo“ te „Marketing, PR i mediji“. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Od jezika se najviše tražilo aktivno poznavanje engleskog (61% oglasa) i njemačkog jezika (10% oglasa). U čak 43% oglasa tražila se visoka stručna sprema, dok u 25% oglasa stručna sprema nije bila bitna. (PS)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox