Najveće šanse za posao ima N.N.

U razvijenim zemljama kandidati za posao sve rjeđe u svojim prijavama navode podatke koji bi otkrivali njih spol, porijeklo ili bračno stanje, piše Deutsche Welle.

Međutim u Njemačkoj je još uvijek praksa da kandidati koji apliciraju za posao uz opis školske spreme i iskustva, prilože fotografiju i detalje koji se možda neće svidjeti poslodavcu.

Zbog toga je nedavno proveden ekspirement gdje su se kandidati javljali na posao ne navodeći spol, dob niti porijeklo, a rezultati su bili ohrabrujući jer su povećali šanse žene, osobe stranog porijekla i starijih kandidata da ih se barem pozove na razgovor.

Pregledavajući prijave, voditelji ljudskih resursa i nesvjesno podliježu predrasudama kao što su: „mlade žene će uskoro tražiti porodiljni“, „starije osobe neće biti aktivne“ ili o podrijetlu osobe zaključuju na temelju imena kandidata.

Kada poslodavac mora odlučiti na temelju isključivo škole i iskustva povećavaju se izgledi za žene, a stranci barem imaju istu početnu poziciju kao ostali, pokazuju rezultati eksperimenta u kojem su sudjelovale tvrtke Deutsche Posta, Deutsche Telekoma, L'Oreala, Procter & Gamblea te internetski trgovački portal Mydays. (jk)

 

Izvor: www.dw.de

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox