Nakon 60 godina u Burmi će se ponovo piti Coca-Cola

Coca-Cola se vraća u svoja postrojenja u Burmi nakon što je izbivala iz te zemlje 60 godina. Naime, Vlada SAD-a prošli je mjesec donijela odluku o ukidanju dijela sankcija prema toj zemlji nakon što je Burma pokazala pomake prema demokratskim reformama, prenosi Business.hr.

Iz Coca-Cole poručuju da će početi s poslovanjem u Burmi čim im vlada izda potrebne dozvole.

Kuba i Sjeverna Koreja još uvijek pod sankcijama

Posebno je zanimljivo to da je Burma jedna od triju zemalja u svijetu s kojima Coca-Cola ne posluje. Ostale dvije su komunističke Kuba i Sjeverna Koreja.
Kubu je ta kompanija napustila nakon kubanske revolucije, a u Sjevernoj Koreji nikada nije ni poslovala.Burmom je od 1962. do 2011. apsolutistički vladala vojna hunta te je zemlja desetljećima bila pod stalnim međunarodnim nadzorom i sankcijama zbog kršenja demokratskih i ljudskih prava.

Premda zemlja izrazito obiluje prirodnim bogatstvima, posebice dragim kamenjem, ima jedno od najnerazvijenijih gospodarstava u svijetu. No, nakon izbora 2010. kada je izabrana civilna vlast, a 2011. raspuštena ona vojna, SAD i EU zaključile su da je Burma krenula putem demokratskih reformi, što je dovelo do ukidanja dijela sankcija. (sh)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox