Nakon dvije godine američka industrija pada

Aktivnosti u američkoj industriji smanjile su se u lipnju prvi puta u gotovo dvije godine, izvijestio je utjecajni ekonomski institut, nagovješćujući posustajanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Indeks aktivnosti u industrijskom sektoru pao je u lipnju na 49,7 bodova, što je njegova najniža vrijednosti od srpnja 2009., izvijestio je Institut za upravljanje nabavom (ISM). U svibnju indeks je iznosio 53,5 bodova. Vrijednosti indeksa ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast.

Pokazatelj novih industrijskih narudžbi također je kliznuo ispod 50 bodova, i to prvi puta od travnja 2009. a na najnižu razinu u više od dvije godine kliznuo je i pokazatelj proizvodnje.

Američke tvornice izvješćuju i o znatnom slabljenju inozemne potražnje, vjerojatno zbog financijske krize u Europi koja je prigušila potražnju za američkim izvozom. Pokazatelj izvoza također je kliznuo na najnižu razinu od travnja 2009. Industrija je ključni izvor radnih mjesta i rasta u SAD-u u razdoblju nakon završetka recesije prije gotovo tri godine. Proteklih mjeseci sektor je počeo pokazivati znakove posustajanja. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox