Nakon višegodišnjih rasprava Australci napokon uveli porez na ugljikov dioksid

Gornji dom australskog parlamenta odobrio je zakon o uvođenju poreza na ugljikov dioksid, nakon višegodišnje rasprave o toj temi koja je bila burna zbog žestokog otpora rudarskog lobija u zemlji.

Zakon koji je donijela manjinska vlada - koalicija laburista, 'zelenih' i triju neovisnih zastupnika - koju predvodi laburistkinja Julia Gillard, prihvaćen je u utorak u Senatu s 36 glasova za i 32 protiv.

Donji dom je prihvatio taj zakon u listopadu i sada ga još mora potpisati glavna guvernerka Australije Quentin Bryce.

Po tom zakonu, tvrtke koje ispuštaju najviše CO2 morat će plaćati porez od 1. srpnja 2012.

Od 2015. taj će porez, rezultat nagodbe laburista i 'zelenih', zamijeniti sustav razmjene emisijskih kvota u Aziji-Pacifiku, po promjenjivoj cijeni koju će određivati tržište.

Australija ima jednu od najvećih stopa ispuštanja ugljikova dioksida po stanovniku u svijetu i jedan je od najvećih izvoznika ugljena.

Protivnici zakona: Povećat će troškove života i negativno djelovati na zapošljavanje

Protivnici uvođenja tog poreza, ponajprije konzervativna stranka i veliki rudarski koncerni, tvrde da će on povećati životne troškove australskih kućanstava, negativno djelovati na zapošljavanje i neće biti koristan na globalnoj razini.

Visina poreza bit će nepromjenjiva i iznosit će 23 australska dolara po toni ugljikova dioksida, a 2015. porez će zamijeniti sustav razmjene emisijskih kvota (ETS).

Tim se mjerama želi smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida za 80 posto do 2050., u odnosu na njegovu razinu u 2000. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox