Nalaz Državne revizije pokazao niz nepravilnosti u HDZ-u

Nalaz Državne revizije pokazao je niz nepravilnosti u radu HDZ-a i stranci Jadranke Kosor dao uvjetno mišljenje dok su puno bolje prošli SDP-ovci koji su dobili bezuvjetno mišljenje, piše tportal.hr

Zbog niza nepravilnosti u poslovanju, Državna revizija, na čijem je čelu od kraja 2010. godine HDZ-ovac Ivan Klešić, dala je stranci Jadranke Kosor uvjetno mišljenje. Istu ocjenu dobile su stranke HSLS, HSS, HSU i SDSS. Danas vladajući SDP za istu je godinu dobio bezuvjetno mišljenje, što znači da uredno vode poslovne knjige, baš kao i HDSSB, HNS, HSP i IDS. Zanimljivo je da je HDZ uvjetno mišljenje dobio tek lani dok su za vrijeme Sanaderove vladavine dobili bezuvjetno mišljenje.

Na red došao i Sanaderov BMW

U HDZ-ovim financijskim izvještajima iz 2010. revizori su pronašli niz netočnih podataka: u popisu dugotrajne imovine preskočili su stavke vrijedne ukupno 10,4 milijuna kuna, iskazivali su nerealno visoke rashode, a neuredno su vodili i troškove za reprezentaciju. No najzanimljivije je što su se u poslovnim knjigama HDZ-a konačno ukazali Sanaderovi BMW-i, od kojih mu je jedan kao uslugu za sređivanje poslova navodno kupio poduzetnik Robert Ježić.

SDP dobio prolaznu ocjenu

SDP je dobio bezuvjetno mišljenje no zanimljivi su i propusti koje su revizori pronašli u poslovnim knjigama vladajuće stranke: SDP mora početi brisati svoje nepostojeće članove i riješiti dug prema proračunu koji iznosi 4,7 milijuna kuna. Revizori su SDP-ovce upozorili da moraju brisati članove koji članarinu ne plate godinu dana, a SDP-ova potraživanja od članarina koncem 2010. Iznosila su 4,6 milijuna kuna i odnosila su se na period od 2008. Godine. Revizori su ukazali i na dug stranke Zorana Milanovića prema državnom proračunu od 4,7 milijuna kuna, koji je nastao zbog neuplaćivanja sredstava u državni proračun od prodaje stanova za koje je postojalo stanarsko pravo.

Naime, SDP nije poštovao zakonsku odredbu da u proračun uplati 65 posto naplaćenog iznosa od prodaje stanova koji su nekad pripadali partiji. S druge strane, stranka u svojim knjigama vodi i potraživanje prema proračunu od 3,4 milijuna kuna, koje se odnosi na sredstva koja je država trebala uplatiti SDP-u u slučajevima prodaje stanova za deviznu gotovinu. Naime, država je u takvim slučajevima sama naplaćivala stanove, a prodavateljima izdavala obveznice koje je naknadno obezvrijedila. I upravo je to izvor SDP-ovog duga. Kada je SDP u 2008. godine pokušao poravnati dug s državom, Ministarstvo financija priznalo mu je samo 1,2 milijuna kuna potraživanja od 3,4 milijuna kuna koje je stranka potraživala po prvotnom sporazumu. Stranka nije prihvatila navedeni prijedlog, i čini se da je prestala uplaćivati državi sredstva od obročne otplate stanova. U listopadu 2011, dva mjeseca prije dolaska na vlast, SDP u proračun uplaćuje prvih 85.000 kuna duga, a revizori pišu da u vrijeme dok sastavljaju izvještaj SDP i Ministarstvo financija zaključuju sporazum kako bi utvrdili dugove i dogovorili kako će ih podmiriti. (HT)

 

Izvor: www.tportal.hr
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox